lördag 21 december 2019

Julkalenderbloggstafetten - Lucka 21

Hej på er!

Det är dan före dan före dan före dopparedan, vilket innebär att det är dags för mitt bidrag till årets julkalenderbloggstafett som anordnas av Sofie. Igår skrev Breakfast Book Club om fina läsminnen och det inlägget kan ni läsa här.


Nu är det dags att öppna lucka 21 i julkalendern 2019!
Jag minns när jag läste böcker som andra plöjer TV-serier: 
avsnitt efter avsnitt, med ett begär efter att se mer och mer. Jag har alltid tyckt om att läsa och bli läst för och för kanske tio år sedan blev det ett seriöst intresse. Tillsammans med pappa läste jag varenda en av Pia Hagmars Dalslandsdeckarna. Varje gång Henke, Aron, Leo och Myggan hamnade i centrum för nya, brutala detektivfall blev jag lika förvånad, uppspelt och underhållen. Jag älskade dessa böcker, och att amatördetektiverna varje gång höll på att bli ihjälbrända av någon obehaglig skurk (visst var det så i varenda bok?!) var ingenting som störde mig eller som jag reflekterade över. Jag bara läste spänt och roades av Pia Hagmars magiska, fantastiska, lättlästa böcker för mellanåldern. Det är en av de första serier jag minns som verkligen kom att betyda mycket för mig. 


Jag minns också alla gånger jag kom hem från biblioteket med meterlånga kvitton och kassar fyllda med böcker. I bokhyllorna hemma hos min familj finns förvånansvärt få böcker med tanke på hur stor roll skrivna berättelser alltid har haft för oss. Där finns en samling Kråke-böcker (förövrigt underbara böcker som jag ser fram emot att läsa för mina egna barn i framtiden), några av mammas och pappas gamla ungdomsböcker, men knappt någonting från min storkonsumtion av böcker i ”mellanåldern”. Vi besökte istället biblioteket var och varannan vecka och jag lånade ofta 10-15 eller rentav 20 böcker om gången. Det var alltifrån just Dalslandsdeckarna till Kalle Skavank och andra främst deckarserier. Jag lånade och läste så mycket att jag nog aldrig hann tänka på vad jag egentligen läste. Jag läste mest för att läsa och bli underhållen, medan jag idag läser delvis för underhållningen, men också för lärdomar, avkoppling och verklighetsflykten. Alla dessa biblioteksbesök var nog avgörande för mitt läsintresse, så dem är jag evigt tacksam. 


Jag minns även sommardagar i solstolen med spännande 
kapitelböcker. Jag har ett tydligt minne av en dag på pooldäcket i en solstol med en blå- och vitrandig dyna, där jag låg och läste Skogens systrar. Det var en serie jag fått upp ögonen för efter att jag hade läst och älskat Petrus Dahlins deckare om Kalle och Dilsa. Nu var jag nog i 9- eller 10-årsåldern och vände med darrande hand blad efter blad samtidigt som kalla kårar löpte längs ryggraden. Det var spännande, läskigt och ruggigt bra. För något år sedan läste jag om den här serien då det kommit tre uppföljare, och även där insåg jag att jag idag är en annan läsare. För den här gången blev jag inte främst skrämd av berättelsen om Vilda, Månfare och Tuva, utan tog till mig de djupare budskapen och känslorna som förmedlas genom de föräldralösa barnens öde. Det är fantastiskt hur böcker kan göra så olika intryck beroende på vad man söker i läsupplevelsen. 

Jag minns vagt när jag läste bara för att bli underhållen, jag minns med nostalgi när jag plöjde igenom deckarserier och spänningsroman för mellanåldern och jag minns med tacksamhet alla år med böcker som ständig följeslagare. 


Med det vill jag önska er alla en mycket god jul! 🎅🏻


Glöm inte att kika in hos Littermentärt imorgon för lucka 22 i stafetten!6 kommentarer:

 1. Åh vilket fint inlägg! Känner igen mig i så mycket, älskade också Dalslandsdeckarna! Och biblioteket <33

  SvaraRadera
 2. Jag minns också stora lånebokskassar och långa kvitton - särskilt inför lov. Så härligt att kunna låna så mycket och sedan bara plöja! Tack för ditt inlägg i stafetten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så härligt!

   Tack för att jag fick vara med :)

   Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)