lördag 4 januari 2020

En oväntad jul

En oväntad jul av Natalie Cox tar med läsaren genom en kaotisk tid i Charlies liv. Det är december och Charlie tycker verkligen inte om julen. När hennes pojkvän lämnar henne och hennes lägenhet förstörs i en gasexplosion faller alla hennes planer på icke-firande samman och hon tvingades ut till den engelska landsbygden för att bo hos kusinen Jez. Det är bara det att Jez driver ett hundpensionat och Charlie gillar inte hundar. När Jez dessutom bestämmer sig för att resa iväg över jul blir Charlie kvarlämnad själv med hundarna och den vresige veterinären Cal. Fast kanske är hundar inte så illa som sällskap, och kanske kan det hända oväntade och fantastiska saker i juletid?

”Det är hundar vi pratar om, inte prisbelönta rashästar. De äter, de sover, de skiter. Jag tror hon fixar det.”
   Cal lägger sina muskulösa armar i kors och vänder sig mot mig.
   ”Nå?” säger han stridslystet. ”Gör du det?”
[...]
   Men fastän jag definitiv inte vill tillbringa julen med att skotta hundskit, har boskaps-Cal just slängt ner den största, fetaste stridshandske jag någonsin sett framför mig.
   ”Jag tror nog att jag klarar det”, säger jag lugnt.
s. 72 (e-boken)

* * *

Jag kunde verkligen inte släppa den här boken, utan var tvungen att läsa ut den så snart som möjligt. Inte för att det var svårt att gissa hur den skulle sluta, utan för att vägen dit var helt galen och helt underbar på alla sätt och viss. Det är en extremt rolig och komisk bok och jag skrattade rakt ut flera gånger. Natalie Cox skriver klockrent och hennes humor är briljant. Det blir inte en tråkig stund i lilla Devon och samtidigt flödar romantiken, och resultatet blir en varm, komplicerad fast ändå lättsam story att verkligen njuta av.

Det är egentligen väldigt surrealistiskt allt. Hela handlingen, med ett antal hundar av helt olika karaktär, som ibland nästan beskrivs som mer mänskliga än människorna själva, hur hundarna bara blir fler och fler och hur valpning ska ske samtidigt som det kommer några andra helt otippade (djur)gäster till pensionatet och så vidare, utan att avslöja för mycket. Ni förstår ju själva att det är omöjligt att inte skratta, men samtidigt blir man också imponerad av Cox för hur hon a: lyckas binda ihop den här storyn på ett smidigt sätt utan att spara på krutet och b: får allt att kännas rimligt och trovärdigt och som om det faktiskt kunde ha hänt på riktigt. Underbart!

OBS! SPOILER
”Jag trodde att du och Gerry var ett par”, kastar jag ur mig och avbryter honom.
   Han tittar förvirrat på mig.
   ”Det var det jag menade med val”, säger jag fåraktigt.
   ”Du trodde vadå?”
   ”Du vet – jag trodde ni hade någon sorts generationsöverskridande romans.”
   Han ser storögt på mig. ”Du trodde att jag hade ett incestuöst förhållande med min sjuttiofemåriga mor?”
s. 252-253 (e-boken)

Jag njuter också av att få följa huvudpersonen Charlie, för hon är så unik, färgstark, rolig och inspirerande. Det är verkligen en lyckad karaktär – liksom alla andra i boken, såsom Cal, Hugo och givetvis hundarna – och jag älskar hennes krassa syn på saker och förmåga att alltid beskriva allt på de knäppaste sätten.

”För mindre än två veckor sedan var jag lyckligt förskansad i ett (visserligen otroget) förhållande, anställd på ett rätt välbetalt jobb inom IT (med en avskyvärd chef) och bodde i en prisvärd (om än knappt beboelig) lägenhet. Nu är jag tillfälligt hemlös, singel och antagligen kommer jag dessutom att få sparken. Hur hände allt detta så snabbt?”
s. 21 (e-boken)

En oväntad jul är boken för den som vill skratta, njuta och bara åka med. Natalie Cox har lyckats otroligt bra med sin varma, komiska och humoristiska roman där allvar blandas med dreglande hundar, tokiga missförstånd och bisarra situationer. Det är omöjligt att släppa den galna storyn, även fast man snart förstår ungefär hur allt ska sluta, och det är otroligt hur författaren fått allt att klaffa. Julkänslorna finns dock inte riktigt där så det är inte julböckernas julbok, men det innebär ju bara att man kan läsa den även nu i januari med gott samvete, vilket ni verkligen bör göra! ;)

⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️/ 5

Författare: Natalie Cox
Förlag: Printz Publishing
Utgivningsår: 2019 (Original: 2018) 
Antal sidor: 377 st (Inbunden: 261 st)
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Not just for Christmas
Annat: Läst som e-bok

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och Omnible.

2 kommentarer:

  1. Tyckte också jättemycket om den! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad roligt! Jag hoppas hon skriver fler böcker snart! :)

      Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)