måndag 6 januari 2020

Mitt läsår 2019

Hej på er! 

Det är redan nytt år (galet vad snabbt tiden går) och idag tänkte jag se tillbaka på mitt läsår 2019, både för min egen skull och för de som kanske är intresserade av vad det bästa jag läste under året var, hur mycket jag läste och vad jag läste! 

Så läs vidare om ni vill, eller så hörs vi i en recension senare i veckan!
(Siffror inom parentes är från 2018)

* * *
  
📚Bokåret i siffror📚

Lästa böcker: 80 st (93 st)
Böcker i genomsnitt per månad: 6,7 st (7,8 st)

Lästa sidor: 26239 st (27671 st)
Sidor i genomsnitt per månad: 2187 st (2306 st)

Sidor i genomsnitt per dag: 72 st (76 st)
Sidor i genomsnitt per bok: 328 st (298 st)

Jag vill ändå säga att det här var ett riktigt bra läsår, med tanke på hur mycket det varit i skolan. Jag har visserligen läst mindre än under 2018, men samtidigt har min genomsnittsbok varit längre i år, så jag har uppenbarligen läst tjockare böcker. Nästan sju böcker per månad (1,5 i veckan) är ju dock helt fantastiskt med tanke på allt annat jag hunnit med! 


Böcker med kvinnliga författare: 57 st
Böcker med manliga författare: 30 st

Svenska böcker: 46 st

Övriga: 34 st

Recensionsexemplar: 23 st

Spännande att se att jag läst överlägset böcker av kvinnliga författare. Jag undrar verkligen varför det är så, men kanske skriver kvinnor oftare sådana böcker jag tilltalas av (romantik, dystopier, feelgood...)? Det var också väldigt roligt att se att jag läst mest svenska böcker, men det tror jag beror mycket på att jag läst många recensionsexemplar, och de är oftast på svenska i originalet. Jag har även läst oväntat få böcker i serie och mest fristående böcker, vilket jag ändå föredrar. 


📚Läsmål 2019📚

• Läsa 75 böcker: 
80/75

• Läsa 24 000 sidor: 26239/24000

Så härligt att uppnå dessa mål med god marginal, men för 2020 tänker jag inte sätta upp liknande mål, utan fokusera mer på att läsa olika sorters böcker och göra läsningen utmanande på andra sätt. 


📚Topp i kategori📚

Roligaste boken? 
Jag kommer hem till jul av Joanna Bolouri, som gjorde det omöjligt att hålla sig för skratt i solstolen på sommarsemestern.

Sorgligaste boken? 
Hästpojkarna av Johan Ehn, som fick tårarna rinna dels då jag läste ut boken, dels flera dagar i efterhand när jag bara tänkte på boken.

Största överraskningen?
Ditt hjärta är mitt av Shivaun Plozza, som var så mycket mer än jag trott och ens vågat hoppas på, och golvade mig fullständigt. 

Viktigaste boken?
Sexstrejken av Åsa Hellberg, som berör det viktiga ämnet sexuella trakasserier, och utmanar inte minst vuxna till att ta ställning och sluta blunda för problemet. 

Största besvikelsen? 
Farväl till vapnen av Ernest Hemingway, som trots att den är skriven av en tongivande 1900-talsförfattare tillika nobelpristagare inte imponerade eller gav mig någonting.


📚Årets bästa böcker📚

1. En dag i december av Josie Silver
2. Hästpojkarna av Johan Ehn
3. Ditt hjärta är mitt av Shivaun Plozza
4. Triangel av Nic Stone
5. Rör mig inte!-trilogin av Tahereh Mafi 

Även En andra chans, En ocean av kärlek, Beröringen, En helt vanlig familj, Störst av allt samt Larona kvalar definitivt också in på listan över de bästa böcker jag läste under året.


📚Läsmål 2020
📚

I år tänker jag visserligen räkna antal böcker och sidor jag läser, fast utan att sätta upp något mål för hur mycket jag vill läsa. Jag har visserligen satt målet 40 böcker på Goodreads, men det känns totalt överkomligt då jag år 2019 läste 80 böcker, så det är mest för sakens skull. Jag märkte förra året att det kändes mer stressande än uppmuntrande att ha höga mål för antal böcker och sidor, och för år 2020 har jag därför satt upp friare och roligare mål som förhoppningsvis ska göra mitt läsår riktigt bra, annorlunda och utvecklande! 

Det är mål som framför allt syftar till att bredda mitt läsande bort ifrån endast svenska/amerikanska romaner utgivna cirka senast år 2018. Jag vill läsa mer av omtalade klassiker och i allmänhet äldre böcker, böcker ur olika genrer samt böcker från olika länder.

📖 Alfabetsutmaning – Läsa en bok från varje bokstav i alfabetet
(Någon som vet bra böcker som börjar på Q, X, Z, Å och Ö?!)

📖 Klassikerutmaning – Läsa 10 klassiker/äldre, kända böcker

📖 Världsutmaning – Läsa böcker från 10 olika länder


4 kommentarer:

 1. Ser ut som lite lagom med utmaningar för året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Känns väldigt skönt att inte ha så prestationsinriktade mål detta år :)

   Radera
 2. Bra bok som börjar på Ö "Öppnas i händelse av min död" av Liane Moriarty. Å- "Århundradets kärlekssaga" av Marta Tikkanen som kan räknas in som klassiker/äldre/kända böcker och författaren är född i Finland. De andra bokstäverna känns kluriga. ;)
  Lycka till med dina utmaningar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack för tips! Särskilt för Å som ju då fungerar i alla tre utmaningar! :D

   Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)