onsdag 8 januari 2020

Folktro

Tack, Miramir Förlag/Whip Media för ett spännande recensionsexemplar!

Folktro är en antologi där vinnarna i en tävling fick bli publicerade. Temat är folktro och det tolkas här på många skilda sätt. Vi får läsa om alltifrån hämndlystna tomtar, ilskna mylingar och andra välkända väsen, till mer okända varelse, såsom kikimoror och mörksuggor. Det är både läskigt, obehagligt och spännande, samt roligt, intressant och gulligt, i dessa 31 noveller skrivna av svenska författare. 

* * *

Djuret är inte oväntad, men jag gillar längden och att den inte är för hemsk och läskig. Tomtejäveln tolkar folktro på ett spännande sätt och jag gillar parallellerna mellan tomtar och människor. Skjutsen har lite för bra driv, så jag hinner knappt ta in en okej story, utan måste läsa om novellen. Golem är makaber, men jag gillar det spännande slutet som får en tänka vidare. Djuret i oss blir unik med du-perspektivet och tack vare äkta beskrivningar blir läsningen en häftig upplevelse.

Medicinmannen är min favorit i samlingen. Den är verklighetstrogen med historiekopplingen och stämningsfull med miljöerna. En låga över myren är märklig och lite för lång och osammanhängande med för många karaktärer, och passar inte mig. I dödens skugga är samlingens bästa rysare. Den är välskriven, läskig, mystisk och fulländad inom genren, och efter att ha läst den hade jag svårt att somna. Maran har en snygg upptrappning mot slutet och blir bara mer och mer obehaglig. Mörk tolkar folktro på ett snyggt sätt och jag gillar relationen mellan Eivor och Mörk och hur obehaglig Mörk sedan känns. 

Mylingen är spännande och jag gillar slutet där man får veta mer om mylingar, så det inte bara är en massa elände utan mer fokus på folktron. Dödsdansen har ett mäktigt, välformulerat och djupt språk, och jag gillar kopplingarna till nutid. Min mors hemlighet spänner över en lång tidsperiod, och tack vare en unik, välskriven story är den svår att lägga ifrån sig. Näcken är fin och sorglig och trots att den är kort gör den stora avtryck och väcker tankar. Bergtagen är hemsk och oväntad, samt riktigt obehaglig och välskriven. 

Evig kärlek har ett vackert språk och är fint skriven, men storyn fångar mig inte. Skogens rådare omges av mystik och obehagliga känslor, och även fast den är mycket förutsägbar blir den spännande. Älvan och vätten är sorglig, lättläst och ett riktigt bra bidrag till temat folktro. Den vackraste är en perfekt kortroman, som är unik, spännande och ger en underbar tolkning av temat. Dockan i skogen har ett grymt men välgjort slut, men en onödigt lång inledande del. 

Döttrarna är riktigt lyckad med den olustiga stämningen och en gripande story. Förbannelsen i Forsa intresserar mig inte, men den är ganska stämningsfull. Härbärget kommer inte finnas kvar i mitt minne, men den är lagom spännande och bra. Sinad jaktlycka lyckas aldrig fängsla mig, då den är lite för märklig och osammanhängande. Skogsrået bjuder på en riktigt intressant story och ett makabert och chockerande slut som är svårt att släppa. 

Törst är helt okej och jag tycker om att slutet får vara lyckligt. Ellens nya vän är riktigt välskriven och slutet är fyndigt, och det är riktigt obehaglig läsning med lilla Ellens upplevelser. Stygga barn är lite skum, men även obehaglig, men den oklara åldern på huvudpersonen gör det svårt att sätta sig in i storyn. Järngrinden har en underfundig stil som jag gillar, och den är dessutom lagom lång. Vilse är riktigt annorlunda och intressant, men upplösningen kunde ha kortats ned. Köttdräkt är lagom lång och jag uppskattar slutet där säcken verkligen knyts ihop.


Folktro är en spännande novellsamling med mångsidiga tolkningar av temat folktro. Jag gillar att det är både läskigt, spännande och stundtals lyckligt – allt i en salig blandning. Jag gillar också uppdelningen i olika väsen, då det gör allt mer överskådligt. Perfekt att läsa en novell om dagen medan man läser något annat, som överraskande omväxling!

⭐️ ⭐️ ⭐️ / 5

Författare: 31 olika
Förlag: Miramir Förlag / Whip Media
Utgivningsår: 2019
Antal sidor: 638 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Folktro
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)