fredag 16 december 2016

"Sedan du försvann"

Av Morgan Matson

Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2015/2016
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 347 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Since you've been gone
Annat: 

Handling: Det var Sloane som lyckades dra Emily ur hennes blyga skal och få livet att kännas spännande. Men precis innan det som skulle bli den mest episka sommaren någonsin försvinner Sloane! Allt hon lämnar kvar är en Att göra-lista med tretton Sloane-aktiga uppdrag som Emily normalt aldrig skulle fått för sig att göra. Men tänk om uppdragen kan hjälpa henne att återfinna sin bästa vän?

Palla ett äpple mitt i natten?

OK, det är ju rätt enkelt.
Dansa till gryningen?
Visst. Varför inte?
Kyss en främling?
Hmmm


Emily har nu den här (oväntade) sommaren på sig - med den (totalt oväntade) hjälpen från Frank Porter - att bocka av sakerna på Sloanes lista. Vem vet vad hon kommer att upptäcka?
Bada naken?
Vänta lite vadå?

-Handling från Bokus.se

Omdöme: Just nu är jag frustrerad. Den här boken har stått i min bokhylla sedan i somras, och aldrig har jag tagit tag i den, då jag av någon underlig anledning trott att den skulle vara jobbig att läsa. Trots att jag hade hört så mycket gott om den (och därför även införskaffat mig den) var jag tveksam, och kände bara att jag inte orkade ta tag i den. När jag tillslut tog upp boken förväntade jag mig dåligt flyt och ett tungt språk, men så fel jag hade.

En perfekt feel good-roman

Ingredienser:
• Sommar
• Kärlek och vänskap
• Utmaningar
• Road-trip


Sedan du försvann:
✓Sommar
✓Kärlek och vänskap
✓Utmaningar
✓Road-trip

Sedan du försvann är fulländad. Den har alla nödvändiga ingredienser för en fantastisk roman. Det är sommar, kärlek, vänskap, humor och en road-trip. För att inte tala om utmaningarna! Bara den där listan gör mig så lycklig! Den avviker från det vanliga och gör boken unik. Kärleken och vänskapen är fin, och boken bär på ett så fint budskap. Tyvärr känns det mesta ganska otroligt och det är lite för många sammanträffanden...

Språket är underbart. Det kan bero på att jag väntade mig en seg bok, men samtidigt är Sedan du försvann ovanligt lättläst. Man kommer in i boken direkt och sedan flyter det bara på. Språket är enkelt, men samtidigt tillräckligt avancerat för att kännas rätt och inte vara för ungdomligt och "talspråkigt". Språket lyckas verkligen förmedla de rätta känslorna och förstärker den där sommarmysiga känslan. 

Karaktärerna är underbara. Dels har vi den mystiska Sloane, och jag gillar tillbakablickarna kring hennes och Emilys relation, för då förstår man så mycket mer. De andra relationerna är också så himla fina och helt perfekta. Karaktärerna är så älskvärda, även om de ibland känns lite väl tillgjorda. Men vadå? Vill man ha verklighet borde man ju inte läsa en bok? Jag gillar Morgan Matsons fina gestaltningar och sätt att ge boken liv, för det är unikt. 

Sedan du försvann har allt. Sommar, kärlek, vänskap, utmaningar och en road-trip. Vad mer kan man önska? Att det då och då känns lite overkligt gör inte så mycket, även om jag då måste inse att jag inte kan önska mig den värld Emily får ta del av. Språket imponerar och boken sticker ut på så många sätt, trots att den på vissa sätt är som vilken annan feel good-roman. Morgan Matson har lyckats skapa något välkänt med en unik touch. 

Betyg: 
    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)