fredag 23 december 2016

"Strimmor av hopp"

Av Ruta Sepetys

Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2011/2011
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 352 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Between Shades of Gray
Annat: Läs även Tårar i havet (rec.länk), något av en fristående fortsättning.

Handling: Litauen 1941
Lina är precis som alla andra femtonåringar i Litauen, hon målar och tecknar och blir förälskad i pojkar. Tills en kväll när Sovjets hemliga polis slår in dörren och för bort familjen. Lina, hennes mamma och lillebror skiljs från pappan och tvingas upp i en smutsig tågvagn på väg mot ett fångläger i det kalla och ogästvänliga Sibirien. Här tvingas de att arbeta hårt under oumbärliga förhållanden och varje dag är en kamp för att överleva. 

Det är svåra år och det är bara deras viljestyrka, kärlek och hopp som får Lina och hennes familj att ta sig igenom dagarna. Men är det nog för att de ska överleva?

-Handling från Bokus.se

Omdöme: Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, eller tycka, för den delen. Att forma vettiga tankar kring den här träffande läsupplevelsen är svårt, och kan inte göras på ett rättvist sätt. Boken är unik på så många sätt, och får mig att känna och tänka. Det här är första gången jag läser en tråkig bok, som jag samtidigt verkligen gillar. Det låter konstigt, men det kan inte förklaras på något annat sätt. Det gör mig frustrerad, för att inte riktigt veta är jobbigt. 

Strimmor av hopp är så naken. Den känns så ofullständig, så halvfärdig. Berörande händelser ställs upp, rad på rad, och så mycket mer är det inte. I slutet drar det dock ihop sig och spänningen och vändningarna kommer. Men det här nakna känns så rätt. Det gör allt så äkta, och budskapet förmedlas på ett unikt sätt. Jag blir uttråkad, men samtidigt så himla berörd. Jag har svårt att placera den här boken, för den sticker ut i mängden. 

Att skriva på ett annat sätt skulle inte fått fram budskapet på rätt sätt. Det skulle inte heller kännas rätt. Att skriva en actionfylld roman med intriger, på bekostnad av de fasansfulla händelserna på 40-talet, är fel, och omöjligt. Att Ruta Sepetys insett det, och fullföljt sin idé, är häftigt. Det gör boken till så mycket mer än den annars skulle varit. Den ger en rättvis bild av situationen, samtidigt som den effektivt framför budskapet. 

Karaktärerna är fantastiska. Det är en så udda skara av människor, men alla inspirerar mig på olika sätt. Boken är hemsk, men känslan av hopp är stark och även om karaktärerna och relationerna ibland känns osannolika vill jag tro. Även jag hoppas och dras med, blir en del av berättelsen. Karaktärerna är delvis barnsliga, och sådär vanliga, men här är även det ett plus. Det gör att boken väger ännu tyngre, då den egentligen inte är speciell, om ni förstår... 

Strimmor av hopp är speciell på många sätt. Det är själva definitionen av skickligt författande, och jag är mållös. Boken är tråkig och långrandig, men det känns så rätt. Att skriva boken på ett annat sätt hade inte förmedlat budskapet på ett rättvist sätt, och därför är det här ett mästerverk. Den är enkelt, naket och realistisk skriven, och jag älskar det. Ruta Sepetys har lagt ner så mycket arbete i boken, och hon har verkligen nått fram. 

Betyg: 
   


Jag vill även passa på att önska er alla en riktigt god jul. Jag vet inte riktigt hur det blir med bloggen. Förmodligen blir det inlägg åtminstone efter julhelgen, men just där blir det kanske tomt. Vi får se! 

2 kommentarer:

  1. tack, behövde detta till ett skolarbete!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du inspirerades, och mina ord inte kopierades ;)

      Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)