måndag 25 juni 2018

Från bokhylla till recension

För länge sedan skrev jag ett extremt ingående inlägg om hur det går till när jag skriver bokrecensioner. Det inlägget kan du läsa här. Måste säga att jag gillade det inlägget, då det fick mig att känna mig så proffsig när jag beskrev min lilla ”arbetsrutin”! Just därför kommer idag ett liknande inlägg, där jag tänker beskriva det som sker från att en bok lämnar bokhyllan till att recensionen är färdig. Eller, egentligen från införskaffande av boken till färdig recension, men ”Från införskaffande av bok till recension” var en usel rubrik... Hur som helst, nu kommer ett detaljerat inlägg, så häng på!

1. En bok införskaffas.
Jag lånar mycket på biblioteket, men nu kommer också en stor del av böckerna jag läser i form av recensionsexemplar, och en del mycket speciella böcker köper jag. Sällan ber jag om recensionsexemplar, men jag tar gärna emot allt jag erbjuds. Jag brukar inte läsa så mycket innan vad böckerna handlar om, för jag blir gärna överraskad, och tar emot det mesta. Här slänger jag även in minst två tack för boken - ett vid frågan, och ett när boken bekräftas skickad, eller när jag fått boken. Man kan inte tacka för mycket!

2. Photoshoot.
Jag försöker, försöker, att alltid ta bild på en bok så fort den hittat hem till mig, men alltför ofta glöms det bort, och att ta en bild när man redan börjat läsa boken blir sällan bra, då den ogärna står snyggt då. Biblioteksböcker som är förstörda får inte heller vara med på bild, och då tar jag bilden någon annanstans ifrån. Annars tar jag en proffsig bild med mobilkamera och skrivbordslampa och redigerar (=tar bort bakgrunden..!). 3. Börjar läsa.
När jag ska börja läsa boken läser jag först på baksidan, så att jag vet ungefär vad den handlar om och därmed kan hitta ett lämpligt litet citat till min recension och sedan börjar jag läsa. Det ideala är att läsa mycket direkt, så att jag kan bilda mig en bra uppfattning om boken. Därför gillar jag inte heller att påbörja böcker på kvällen när jag är trött, men ändå gör jag oftast det... När jag hittat ett (eller flera) bra inledande citat antecknar jag det i mobilen. Här lägger jag också in att jag läser boken på Goodreads och på bloggen.


4. Läsningen. 
Sedan läser jag. Recensionsexemplar prioriteras alltid, och dem försöker jag också läsa ut så snabbt som möjligt, för det känns schysst mot den som gett mig boken. När jag läser fokuserar jag mest på att läsa, men om jag kommer på något särskilt jag tycker om eller ogillar med boken, eller hittar citat, antecknar jag det i mobilen, för recensionen. 

5. Avslutar boken.
Allt som oftast sträckläser jag en del i slutet av boken, då jag helt enkelt vill läsa ut den för att kunna skriva recensionen och börja på nästa bok. När jag väl läst ut boken markerar jag det helst direkt på Goodreads och på bloggen, för annars glöms det bort.

6. Recensionen påbörjas.
Så fort som möjligt börjar jag med recensionen, för annars blir den inte alls bra, då jag glömmer de där detaljer som gör allt så snabbt. Ibland går jag direkt på omdöme, om jag får känsla för det, men oftast behöver jag först komma bort lite från boken jag just avslutat och skriver istället i den tråkiga faktan, som utgivningsår, sidantal, förlag och så vidare. Här brukar jag också skriva av citat, för att sedan vara helt klar med själva boken, så att den får hitta tillbaka till biblioteket eller bokhyllan. 

7. Recensionen skrivs.
Här skriver jag själva recensionen, i form av inledning och omdöme. Numera läser jag oftast igenom recensionen innan jag publicerar den, vilket jag sällan gjorde innan (hemskt, ju!). Här kan jag också fundera ett bra tag på vad jag ska skriva, och här är eventuella anteckningar alltid till stor hjälp. När jag väl är klar markerar jag rubriken med just ”KLAR”.

8. Recensionen publiceras.
Jag publicerar nästan aldrig en recension jag precis skrivit, då jag alltid har flera inlägg i kö. Ungefär var tredje dag väljer jag antingen det äldsta, eller ett prioriterat, inlägg att publicera. Recensioner av recensionexemplar publicerar jag exempelvis nästan alltid före annat, men jag vill ju få en bra mix och då kan undantag göras. När recensionen är publicerad betygsätter jag boken på Goodreads, länkar till recensionen där, under bloggfliken "Recensioner” och i eventuella andra delar i samma serie, samt delar inlägget på facebook. Slutligen, om det var ett recensionsexemplar, mejlar jag den som skickade mig boken med länk till recensionen och tackar åtminstone en gång till. Som sagt, man kan inte tacka för mycket!

Och sedan, mina vänner, är den boken ett avslutat kapitel.(!) Åtminstone är det tanken, men det vet vi ju alla att det finns många böcker som aldrig tycks släppa taget om en!

2 kommentarer:

  1. Åh vilket intressant inlägg! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det värmer! Ett sådant här inlägg skulle kunna bli helt fel, men jag vet att jag själv iallafall gärna skulle läsa något liknande, så jag chansade!

      Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)