tisdag 19 juni 2018

Intervju med Karin Söderlund Leifler

För några dagar sedan recenserade jag I sparvens klor - läs recensionen här! Författaren själv, Karin Söderlund Leifler, frågade om jag var intresserad av att läsa och recensera boken som kom i två delar. Smått nostalgisk (senast jag läste om Japan och samurajer var i Maya Snows ”Samurajens döttrar”, som jag älskade) svarade jag självklart ja. Det är jag mycket glad att jag gjorde, för det är två av årets hittills bästa böcker jag läst! När man har läst så bra böcker vill man ju självklart veta mer om arbetet bakom, och Karin hade vänligheten att ställa upp på en liten intervju och här är resultatet.

Beskriv I sparvens klor med en mening!
Boken handlar om en ung samuraj på flykt undan rättvisan, en viljestark ung kvinna som han tar som gisslan och en kvinnlig lönnmördare och vad som händer när deras liv trasslar in sig allt mer i varandra.

Var hittade du inspiration till boken?
Oj, från många ställen. Jag har alltid gillat böcker som utspelar sig i historisk tid, oavsett om det varit Pompeji, faraonernas Egypten eller mongolernas rike. Just Japan har jag varit fascinerad av sedan tioårsåldern och läst mycket om, så det var rätt självklart för mig att skriva en bok som är starkt inspirerad av landets historia. 

Jag ville skriva om två personer som, högst motvilligt, reser tillsammans. Så jag lät en av huvudpersonerna vara en ung kurtisan, alltså en kvinna som får betalt för att underhålla män med sång, dans, konversation och kanske sex. Tsukiko har vuxit upp instängd i ett nöjesdistrikt. När hon blir tagen som gisslan av en herrelös samuraj är det i princip första gången hon kommer utanför muren som omger nöjesdistriktet och hon måste förhålla sig till en massa nytt, och framför allt till samurajen. 

Jag har läst mycket om livet i sådana nöjesdistrikt och det har gett massor av idéer om hur det skulle kunna tänkas vara att komma från den världen och plötsligt befinna sig en annan verklighet där andra sociala regler gäller. Men jag är också inspirerad av japansk popkultur, som tecknade mangaserier som utspelar sig under denna tidsepok och animefilmer, vilket kanske påverkar känslan i berättelsen. Jag skulle säga att genremässigt befinner sig boken någonstans på skalan mellan historisk roman och historisk fantasy (utan övernaturliga inslag).

Hur kom du på att du ville börja skriva böcker?
Det var en bra fråga! Jag har alltid fantiserat ihop berättelser, men det kanske alla gör? I yngre tonåren ville jag bli världskänd författare, haha. Så lusten att skriva har funnits länge, men när jag var yngre handlade drömmen minst lika mycket om att bli författare som att skriva böckerna. Jag skrev inte klart något längre manus då. Jag återupptog skrivandet när jag blivit mamma och insåg att jag längtade efter att skriva och ha något i livet som var bara mitt. För mig handlar det om att skapa historier som jag själv vill läsa. Om de dessutom uppskattas av andra som läser dem, och kanske till och med väcker känslor och inspiration, så känner jag att jag har lyckats.

Vilka borde läsa Svärd utan herre-serien?
Alla som gillar att svepas med till andra platser och andra tider. Läsare har beskrivit romanen som bland annat spännande, underhållande, fascinerande, gripande och romantisk, så alla som tycker att det låter som deras kopp te får gärna kika närmare på boken.

Vad är det bästa med att skriva böcker?
Att få använda min fantasi till att bit för bit bygga fram berättelser, det är helt klart det bästa.

Vilket är ditt bästa skrivtips?
Fotograf: Zandra Erikshed
Skriv om det som fascinerar just dig. Ett sätt som jag tycker var användbart för att hitta grunden till en berättelse är att under en stund skriva ner alla sina idéer, utan att värdera eller döma dem. Det kan vara små frön till en händelse, uppslag till karaktärer och ämnen/teman/värderingar som känns viktiga för dig. Det kan också vara problem eller frågeställningar som du grubblar på. Anteckna också sådant som du gillat i böcker du läst och filmer du sett. Vilka genrer dras du till? Skriv ner fiktiva karaktärer i böcker eller filmer som du tycker väldigt mycket om (beskriv gärna med ett par ord vad det är du gillar hos karaktären. Tanken är inte att din berättelse ska handla om karaktärer som andra skapat, utan här handlar det om vad en favoritkaraktär representerar för just dig). Vilka berättelser har gjort riktigt starkt intryck på dig? Plita helt enkelt ner allt huller om buller. Sedan letar du efter gemensamma nämnare och inslag som återkommer bland anteckningarna. Kanske finns det övernaturliga inslag i flera av dina inspirationskällor, eller en typ av miljö, tidsperiod eller tema. Hur kan du kombinera elementen som du är mest intresserad av? Poängen är att man på detta sätt kan upptäcka och sätta fingret på sådant som betyder mycket för en och som väcker ett pirr inom en. För det där pirret behövs om man ska orka arbeta med texten från början till mål, antagligen under många år. Det är när du bygger berättelser med just dina byggstenar som skapelsen blir allra bäst och unik.

Vad är planerna för Svärd utan herre-serien?
Jag har börjat arbeta med bok två i serien, som kommer att handla om konsekvenserna av händelserna i ”I Sparvens klor”. Läsarna kommer bland annat att få lära känna den kvinnliga lönnmördaren, Sparven, och de andra i shinobigrupperingen närmare. I nuläget tror jag att det blir tre böcker i serien.

Tack, Karin Söderlund Leifler, för mycket inspirerande svar. Lycka till med fortsatt skrivande - jag ser fram emot att läsa mer om Hiroshi, Tsukiko och Sparven!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)