fredag 1 juni 2018

Gudarnas skymning

Tusen tack, Cecilia Larsson Kostenius, för ännu ett recensionsexemplar från en fantatisk fantasyserie!

Recensionen kan innehålla spoilers från tidigare delar 

Gudarnas skymning är andra delen i Cecilia Larsson Kostenius fantasyserie De fem elementen. Odal, Pål, Svala och Regina är nu klara med sin träning för Eldkungens armé, och det är dags för deras första uppdrag tillsammans. De ska ta sig till Utmarken för att rädda de fördömda - människor som Oriana, virusgudinnan har tagit till fånga och nu genomför fruktansvärda experiment på.

På vägen dit möter de en spåkvinna, och hon levererar en spådom kring deras uppdrag som får alla fyra att inse allvaret i uppdraget. Det verkar inte som att alla kommer komma levande tillbaka, och frågan är vem som kommer dö, och om de kommer lyckas besegra Oriana. Fast kanske har de förstått allt fel redan från början. Vad innebär egentligen det femte elementet efter jord, eld, luft och vatten?

– Nu väntar yxtid, svärdtid, fortsatte spåkvinnan. Syster ska slåss mot syster, broder mot broder. Blod ska spillas, sköldar ska klyvas. Ingen ska skona den andre.
[...]
– Krigshären kommer och Oriana styr, sa valan. Då råder gudarnas skymning.
s. 45 


* * *

Ta nästan vilken serie som helst, och bok nummer två (oberoende av hur många böcker som finns i serien) är aldrig bäst, och oftast inte riktigt lika bra som ettan. Där sticker faktiskt inte Gudarnas skymning ut, för den når inte riktigt lika långt som ettan. Jag skrev det dock redan i recensionen av De ursprungliga - att det här är typexemplet på en serie där en bok inte kan stå för sig själv utan de andra böckerna. Det går inte att döma en bok i den här serien ensam, men om jag ska göra det är min åsikt att den inte riktigt är lika bra som första boken.

Det största problemet för mig är allt kring själar, gudar, tro och liknande. Jag har lite svårt att köpa grejen med att man kan pilla runt bland människors själar, rädda livet på folk genom att ge dem nya kroppar, och vara död, men ändå lite halvt levande i själsform. Nu är det ju visserligen - som titeln också antyder?! - en bok om gudar, gudinnor och tro, men jag frälstes mer av första bokens fokus på samarbete, vänskap och sådana grejer. Här är det ofta så svårt att relatera till vad som sker, och jag gillar inte riktigt grejen att aldrig kunna förutsäga vad som ska ske, då man ju inte vet vad som finns i den här världen.

Så jag hoppas få läsa mer om konkreta saker som händer här och nu i kommande böcker, för jag längtar redan efter dem! Det är ju en så unik serie, då Cecilia Larsson Kostenius har byggt upp en så komplex fantasivärld, men ändå lyckats skriva så enkelt och lyckats komma förbi de milslånga världsbeskrivningarna som annars kännetecknar fantasy. Jag älskar egentligen fantasy, men den typen av fantasy som är hälften introduktion till ny värld gillar jag inte. Det här gillar jag dock skarpt! Läsningen går aldrig det minsta segt. 

Jag har stora förhoppningar inför kommande böcker, för redan nu börjar författaren bygga upp sina karaktärer mer än tidigare och skapar många intressanta relationer, och det ger läsningen ännu en dimension, samtidigt som allt fortfarande är så lagom. Jag gillar också handlingen och vändningarna den tog, för det kändes så rätt, och gör att jag nu gärna vill ha fortsättningen direkt!

Gudarnas skymning levererar samma enkla språk, komplexa men ändå lätttillgängliga fantasyvärld, och en story som verkligen engagerar. Den når inte riktigt lika långt som ettan, och framför allt ogillar jag allt det mentala och psykiska, som gör det svårt att relatera till det som sker. Men fortfarande: Det här är fantasy minst lika bra som de tjocka tegelstenarna man bävar inför att läsa, och jag älskar att Larsson Kostenius vågar sticka ut, och hon gör det med bravur!

Betyg: 
    

Författare: Cecilia Larsson Kostenius
Förlag: Visto förlag
Utgivningsår: 2018 
Antal sidor: 324 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: De fem elementen, Del 2
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Gudarnas skymning
Andra delar i serien: De ursprungliga, Orianas bälte, I stormens rike, Drakorden
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)