fredag 22 juni 2018

Själen

Recensionen kan innehålla spoilers från tidigare delar 

Själen är femte delen i Petrus Dahlins populära serie ”Skogen systrar", trilogin som förra året oväntat fick en fortsättning. Senare i år kommer seriens sjätte och sista (eller?!) bok, och förhoppningsvis för vi då veta hur det går för skogens systrar Tuva, Vilda och Månfare. 

Månfare lämnar sina systrar i ilska, men tillslut hittar de varandra igen, och då kommer Månfare med goda nyheter: Hon har hittat en plats där de kan på, på heden. Tuva är dock skeptiskt och har svårt att tro att Hon på Heden bara har goda intentioner, men Månfare lovar att de kan lita på henne. Snart tvingas dock Tuva ta ett par svåra beslut som riskerar att förändra livet för systrarna helt och hållet.

Ett barn ska få vara barn så länge det bara går. Vi har alla tre tvingats bli vuxna långt tidigare än det var tänkt.
s. 6-7 (e-boken)

* * *

Den här serien är en mycket viktig del i hur mitt läsintresse kom till, för det är verkligen den perfekta serien för den som vill börja läsa. Böckerna är korta och går snabbt att läsa, och det händer ständigt något. Dessutom gör fantasyinslagen böckerna mycket unika och ännu mer lockande. Själen är lika bra som tidigare böcker i serien, även om jag känner att det här ”9-12 år” som står överallt om den inte riktigt passar.

Visst kan alltifrån nioåringar läsa boken, men liksom att Tuva, Månfare och Vilda har växt upp, har språket och handlingen också gjort det och jag tror därför att boken kan locka äldre läsare också. För mig var den perfekt att läsa ut en kväll under en dansshow där jag själv deltog i ett av fjorton nummer! Språket är dock fortfarande enkelt och luftigt, tack vare mycket dialog.

I handlingen ryms dock mer känslor, relationer och djupa saker, till exempel kring systrarnas föräldrar, och det gör att serien fortsätter locka även såhär fem böcker senare. Själen är dessutom riktigt obehaglig läsning, för tidigt förstår man att det är något lurt på gång och känner sig lite illa till mods. Sedan är det inte sådär jättesvårt att förstå vad som ska hända, men det gör inte så mycket, för att ändå få läsaren att känna saker på drygt 100 sidor är bra jobbat!

Själen tar Skogens systrar till ännu en ny nivå, med samma enkla och luftiga språk, men en handling med mer djup än tidigare. Relationer prövas och boken svämmar över av olika sorters känslor, och jag imponeras av hur allt lyckas rymmas inom de 100 sidorna!

Betyg: 
    

Författare: Petrus Dahlin
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2018 
Antal sidor: 91 st (Inbunden: 110 st)
Åldersgrupp (Enligt mig): 9+
Serie: Skogens systrar, Del 5
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Själen
Andra delar i serien: Skogens systrar, Flykten, Brunnen, Heden, Frosten
Annat: Läst som e-bok

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)