måndag 9 juli 2018

Halvvägs + En mitt-på-året-tag

Vi är en bit in i ljuva juli, så mer än halva året har nu gått! Jag har nu officiellt skapat en liten tradition där jag varje år (sedan förra året...) stämmer av hur läsningen gått när halva året gått. Så först tar vi en titt på årets läsmål och vad jag hann med fram till juni och därefter kommer en liten tag om läsningen från januari till juni!

Årets läsmål:

• Serier jag vill avsluta:
(2/3) ”Me before you” av Jojo Moyes
(3/4) ”Razorland-trilogin” av Ann Aguirre 
✓”Grisha-trilogin” av Leigh Bardugo
✓”The Mortal Instruments” av Cassandra Clare
✓”Harry Potter” av J. K. Rowling
✓”Fallen ängel” av Becca Fitzpatrick
(3/4) ”The lunar chronicles” av Marissa Meyer
(2/4) ”En mördares anteckningar” av Anne Cassidy
✓”Lynburn Legacy-trilogin” av Sarah Rees Brennan
(2/3) ”Den femte vågen av Rick Yancey
Status: 5/10

• Läsa för att det är kul, utan att känna press
Status: Liksom alltid omöjligt att säga hur det går här. Jag läser fortfarande för att jag älskar det, men självklart läser jag ju alltid extra mycket de sista dagarna en månad om jag bara har lite, lite kvar av en bok! ;)

• Läsa 70 böcker
Status: 46/70 - Det går ju riktigt bra här med bara drygt en tredjedel kvar!

• Läsa 22 000 sidor
Status: 15699/22000 - Wow! Snart bara en fjärdedel kvar!


Nu vidare till en liten ”Mitt-på-året-tag” inom just läsning!

1. Årets bästa bok hittills
Hittills i år har jag inte gett någon bok fem stjärnor (wow, jag har blivit så krävande!), men årets än så länge bästa böcker jag har läst utan inbördes ordning är:
Fandom av Anna Day
• I sparvens klor av Karin Söderlund Leifler
Till alla killar jag har gillat av Jenny Han


2. Årets bästa uppföljare hittills
Helt klart P.S. I still love you, uppföljaren till Jenny Hans Till alla killar jag har gillat. Underbar serie som jag vill läsa klart nu under sommaren för maximal sommarkänsla!

3. En ny bok du inte läst än, men vill läsa
Oj, oj, oj, där finns det ett helt gäng (dock inte så nya längre...), varav de viktigaste är:
• En andra chans av Jojo Moyes
Demonviskaren av Lovisa Wistrand
Drottningen av Kiera Cass

4. Mest efterlängtade bok som ges ut under årets andra halva?
Finns en hel del där också, så här kommer ännu en liten topplista:
Slutet av Mats Strandberg
• Sömnernas sömn av Elin Säfström
• Ödets timme av Veronica Roth

5. Störst besvikelse
Hotet av Mats Söderlund. Jag trodde att den skulle handla mer om miljöförströelse, klimathot och liknande, vilket jag ofta saknar i skönlitteratur, men det var bara en liten del av boken.

6. Störst överraskning
När mänskligheten var ett misslyckat hajbett från att bli svensk av Kari Melander. Vore det inte för slutet som förstörde en stor del av upplevelsen skulle det lätt varit den bästa boken jag läst hittills i år, men fortfarande en mycket positiv överraskning!


7. Ny favoritförfattare (debutant eller ny för dig)
Där finns det faktiskt tre stycken: Jenny Han, Karin Söderlund Leifler och Lovisa Wistrand. Måste jag välja en säger jag nog Jenny Han, tack vare så härliga böcker, fin kärlek, underbart syskonskap och en huvudperson jag kan relatera till så mycket. 

8. Nyaste fiktiva crushen
Dessvärre ingen alls. Möjligen Scott från Fallen ängel-serien, men av uppenbara skäl har jag gått vidare (ni som läst ut serien förstår vad jag menar...).

9. Nyaste favoritkaraktären
Helt klart Lara-Jean från Till alla killar jag har gillat-serien. Jag kan relatera så mycket till henne. Dessutom är hon så härlig, rolig och intelligent. (Nej, det är inte bara därför jag kan relatera till henne.)

10. En bok som fick dig att gråta
Jag tror inte att jag har gråtit till någon bok i år, men två böcker som garanterat kunde ha fått mig att gråta är Vi som överlevde och Himlen måste sakna en ängel. Två mycket sorgliga böcker, som båda bygger på verkliga händelser, vilket gör allt mycket starkare.

11. En bok som gjorde dig glad
Jag har aldrig skrattat så mycket till en bok som när jag läste När mänskligheten var ett misslyckat hajbett från att bli svensk. Så galet rolig - Kari Melander kan verkligen leka med orden och sitt språk!

12. Favoritfilm baserad på en bok du sett i år
Fråga igen den 17 augusti, för då har jag förhoppningsvis sett ”Till alla killar jag har gillat”, som har Netflix-premiär då! Annars har jag sett förfärligt få filmatiseringar av böcker i år. Jag är dock usel överlag på att titta på film och teve...

13. Favoritrecension du skrivit i år
Om jag ska vara ärlig tyckte jag faktiskt att min recension av När mänskligheten var ett misslyckat hajbett från att bli svensk var riktigt lyckad och framför allt väldigt roligt skriven. Jag blev väl lite inspirerad av Kari Melanders underbara humor! Läs min recension här.

14. Den vackraste boken du fått eller köpt i år än så länge 
Faktiskt den bok jag fick senast - Demonviskaren av Lovisa Wistrand. Det var förlaget, Whip Media, som skickade mig den helt oväntat! Jag älskar verkligen färgerna på omslaget, och med bakgrunden här på bilden skapas magi!

15. Vilka böcker måste du läsa innan året är slut?
Förutom alla olästa böcker i min bokhylla?! Jag prioriterar att läsa alla recensionsexemplar och främst Tidsboken som jag fick av Pärlan Förlag på bokmässan förra året... Förlåt! Sedan vill jag också läsa Jojo Moyes En andra chans och en massa annat som jag inte ens orkar tänka på just nu...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)