torsdag 19 juli 2018

Sista brevet från din älskade

Sista brevet från din älskade av Jojo Moyes. Varje kapitel inleds med ett avskedsbrev kopplat till kärlek, och det är också ett sista kärleksbrev som är bokens centrum. År 2003 hittar Liv ett hjärtskärande brev undertecknat ”B” och sambandet till hennes eget liv får henne att börja nysta i historian. 40 år tidigare ställs livet för den unga kvinnan Jennifer Stirling på sin spets när hon är med om en bilolycka där hon förlorar minnet.

Efter ett tag minns hon sin man och sina vänner, men hon känner sig ändå inte så lycklig som alla anser att hon bör vara, och inser att någonting saknas. Och när hon hittar ett brev som tycks vara till henne börjar hon ifrågasätta sitt liv och den hon väg hon valt, eller tvingats välja. Frågan är bara om en ung kvinnas vilja kan gå före 60-talets England och dess normer. Det är en fråga även Liv vill ha svar på. 

”Jag tror att du och jag skulle kunna göra varandra väldigt olyckliga”, sa hon.
   När han svarade var det som om något djupt inom honom gav efter, som en kapitulation. ”Jag tror”, sa han långsamt, ”att jag väldigt gärna skulle vilja det.”
s. 119


* * *
Jojo Moyes gör en aldrig besviken. Ja, det är ett som är säkert. Det här är den sjätte av hennes böcker jag läser, och det finns inte minsta möjlighet att man med hjälp av tur skriver så många briljanta böcker, utan det rör sig om extrem skicklighet. Även den här boken är briljant, och idén är unik och väldigt intressant att läsa om. Det är en fantastisk kärlekshistoria som egentligen inte känns sannolik alls, men som jag ändå köper direkt, då den är så perfekt, unik och vacker. 

Moyes ger läsaren en unik inblick i livet i allmänhet - men särskilt livet för kvinnor - under 60-talet i England med allt från giftemål, arbete till att vara underkastad en man. Boken är lärorik, men på ett ständigt underhållande sätt. Jag tror inte att någon annan skulle kunna skriva så här underhållande men ändå informerande, för man får verkligen ut så mycket nyttigt av den här boken, utan att någonsin bli uttråkad.

Dessutom är bokenspännande. Under juni månad satte jag den som månadens mest spännande bok, trots att jag också läste flera action-böcker, då den verkligen är genuint spännande och medryckande på ett vardagligt sätt. Man får följa två parallella berättelser som hänger ihop, och utöver det också lite sidinslag kopplade dit, och det finns små cliff-hangers och en ständig önskan om ett lyckligt slut överallt, vilket gör att boken blir mycket beroendeframkallande att läsa.

Jag är också så imponerad av hur lätt det är att hänga med trots att boken dels har två handlingar från olika årtionden, och också inslag från förr och från andra personers perspektiv. Det blir aldrig det minsta rörigt, så Moyes måste ha magi i sina fingrar! Något jag dock reagerade lite på var att Liv var med i början och sedan borta under en väldigt stor del av boken, för att sedan komma tillbaka. Det blev ett märkligt avhopp, som lätt kunde ha lösts med lite mer parallellhandling-känsla. 

Dessutom fastnade jag inte för hennes som karaktär, även om det blev bättre i slutet då hon insåg vad hon gjort fel tidigare. Jennifer beundrade jag dock från början, och hon är verkligen en bra förebild för alla och särskilt kvinnor. Hon inger så mycket hopp, mod och inspiration och är helt klart en av mina favoritkaraktärer just nu, och det trots att vi inte ens är i närheten av jämnåriga. 

Sista brevet från din älskade är en historielektion om Englands 60-tal med fokus på kvinnor, och förmodligen den enda i sitt slag som lyckas underhålla hela vägen igenom. Boken är otroligt medryckande och handlingen engagerande, oväntad, unik och underbar att läsa om. När det gäller Jojo Moyes hade jag dock inte väntat mig något annat!

Betyg: 
   

Författare: Jojo Moyes
Förlag: Printz Publishing
Utgivningsår: 2015 (original: 2010) 
Antal sidor: 491 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 14+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The Last Letter From Your Lover
Annat: Läst som pocket

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON
Pocketversionen finns på Adlibris, Bokus och CDON.
Boken i e-format finns på Bokus och CDON

2 kommentarer:

  1. Jag har bara läst Livet efter dig av henne och de flesta andra av hennes böcker är jag inte så nyfiken på. Men just den här har jag faktiskt tänkt att jag borde läsa, den låter riktigt bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag rekommenderar den varmt, och det jag särskilt gillar är att berättelsen spänner över två olika tider, och Moyes får till det så bra! Annars kan jag rekommendera ”Etthundra mil”, som också sticker ut då familjen spelar en viktig roll på ett väldigt fint sätt!

      Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)