söndag 1 juli 2018

Hatar alla utom dig

Hatar alla utom dig är komikerna och youtubestjärnorna Allison Raskin och Gaby Dunns första bok. Det är drygt 400 sidor av mejl, SMS och chatt mellan Ava och Genevieve (Gen), de två tjejerna som varit bästa vänner i flera år. Nu när de är arton år och ska börja på college skiljs de för första gången på länge åt, men med löftet att de ska skriva till varandra hela tiden, och inte undanhålla något.

Till en början går det bra, men senare börjar de långsamt växa ifrån varandra. Medan Genevieve blommar ut som aldrig förr och dejtar nya personer stup i kvarten isolerar sig Ava mer och mer, samtidigt som hon försöker skaffa vänner sin psykiska ohälsa till trots. Frågan är om deras långdistansvänskap kommer att hålla, eller om det är dags att de släpper taget om varandra och försöker hitta nya vänner på riktigt.

Men kom ihåg: ingen kommer nånsin älska (eller frukta) dig som jag. 
[...]
Jag kommer hata alla utom dig.
s. 7

* * *


Jag sträckläste boken i två omgångar - en sen kväll och en tidig morgon - och det är verkligen en perfekt bok att läsa i ett svep. Den är inte uppdelad i kapitel och består enbart av skriftliga meddelanden mellan Ava och Genevieve, så man får aldrig något naturligt avslut, vilket gör boken svårt att läsa litegrann i då och då, men det behöver inte vara en nackdel, utan är ett riktigt roligt sätt att läsa en berättelse på. Dessutom är jag imponerad av hur författarna lyckas skapa en story, ge karaktärer liv och få en känna saker genom bara textmeddelanden. 

Jag hade dock önskat att det fanns någon form av kapitel då och då, då det är skönt att känna att man ibland får ett litet avslut och kan lägga ifrån sig boken utan att vara mitt i, men samtidigt fungerade det ändå här då boken är så otroligt lättläst och har ett så bra flyt tack vare den luftiga texten. Att ha kapitel med datum hade dock inte varit en så dum idé, för det är svårt att med hjälp av bara ett klockslag förstå hur lång tid som passerat, och att veta det hade gjort storyn ännu bättre.

Jag älskar dock storyn, och framför allt Ava och Gens relation, för den känns så trovärdig trots att den är så otrolig. Jag menar, hur många vänskapsrelationer håller när man bara har kontakt via mejl och så vidare? Det är en underbar relation, och det känns verkligen hoppfullt att läsa om, då man inser att sådant faktiskt finns. Meddelandet kring vänner och boken i slutet från Gilla Böcker var också en rolig grej som får boken att sticka ut!

Hatar alla utom dig är unik tack vare att den bara består av mejl, SMS och chattmeddelanden, och sättet Raskin och Dunn skriver meddelandena på är imponerande, då de lyckas förmedla en hel historia med bara några knapptryck. Tack vare berättartekniken är boken luftig och lättläst, och underbar att läsa tack vare Ava och Gens vänskap som känns äkta trots att den nästan är för bra för att vara sann. Rekommenderas varmt när man är sugen på att sträckläsa, för där lämpar sig den här boken perfekt!

Betyg: 
     

Författare: Allison Raskin & Gaby Dunn
Förlag: Gilla böcker
Utgivningsår: 2018 (original: 2017) 
Antal sidor: 393 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: I Hate Everyone But You
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON

2 kommentarer:

  1. Den är jag mycket nyfiken på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen en perfekt bok att läsa när man inte har så mycket tid och inte kan engagera sig så mycket, då den går så snabbt att läsa och helt enkelt underhåller på ett lättillgängligt sätt!

      Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)