onsdag 25 juli 2018

Sov du lilla videung

Recensionen kan innehålla spoilers från tidigare delar 

Sov du lilla videung är fjärde boken om Olivia Rönning och Tom stilton, skriven av succéförfattarna Cilla & Rolf Börjlind. Det är flyktingkris i Sverige på Stockholms centralstation inkommer flyende familjer, och inte minst ensamkommande barn, ständigt. Hemlösa Muriel hittar en flicka som inte vill ha något med polis och myndigheter att göra, och de bosätter sig i en stuga. En oväntad vänskap utvecklas, men samtidigt ligger hoten ständigt över dem, för det finns dem som tycker illa om flyktingar.

I samma veva hittas en ung pojkes mördade kropp nedgrävd i Småland. Ingen är anmäld saknad och ingen känner igen honom. Det enda Mette, Olivia och de andra har att gå på är en dolk med en inskription på rumänska. Den tar Olivia och Tom, som oväntat tycks vilja återvända till polisyrket, ända till Bukarest, där de stöter på en mycket hotfull organisation. Men hur kan en sådan grupp ha kopplingar till ett mord på en pojke i Sverige? 

– Jag har ingenstans att ta vägen, sa flickan.
[...]
   Muriel vände sig mot flickan igen, tog några steg framåt och sträckte ut handen.
   – Kom, jag ska hjälpa dig, sa hon på sin primitiva engelska.
s. 37


* * *

Det finns nog ingen som kan konsten att hitta aktuella ämnen och vrida dem till något helt nytt och oväntat lika bra som Cilla & Rolf Börjlind. Här står flyktingvågen till Sverige och ensamkommande barn i centrum, och paret Börjlind tar det ganska uttjatade ämnet och omvandlar det till något helt nytt som sätter ett obehag långt inne i mig och får mig att finna nya perspektiv på saken.

Det är riktigt obehaglig läsning, men samtidigt väldigt viktig, då man verkligen får en tankeställare kring sådant som händer i världen just nu. Dessutom är boken underbar i egenskap av deckare och kriminalroman. Till skillnad från tidigare böcker om Tom och Olivia får läsaren snabbt reda på vem som är skyldig och man ges ett unikt perspektiv på situationen från dennes håll, vilket är ovanligt och gör att spänningen och tempot trappas upp ytterligare, då man själv ligger steget före och vill få upplösningen direkt.

Samtidigt förlorar man chansen att själv försöka lista ut vem som är skyldig när det tidigt avslöjas. Det fungerar ändå bra, för det tar ett tag innan man kan binda ihop alla olika händelser med varandra - som förövrigt är mycket skickligt sammansvetsade på de mest osannolika sätten och gör läsningen mångsidig - då många olika berättelser löper parallellt. I slutet blir sambandet tydligt, och upplösningen är perfekt och mycket trovärdig. Slut-slutet är dessutom underbart. Jag blev så paff, och var tvungen att läsa om första kapitlet för att få någon klarhet i det hela, och nu vill jag läsa vidare direkt. 

En nackdel med boken är dock språket, som är rent ut sagt tråkigt. Okej, ärligt talat, det behövs inget mirakulöst, fantastiskt språk för att bära upp den här helt unika, väl genomtänkta och kluriga storyn, men jag hade ändå hoppats på lite mer. Dialogerna är väldigt tråkiga och det finns inget liv i dem. Dessutom saknas ofta frågetecken och ”sa” används ständigt, och det gör att språket är en besvikelse. När boken väl är i sitt esse är det dock lätt att bortse från det och njuta av magin som är det som främst döljer sig innanför omslaget! För det känns inte riktigt som Börjlinds stil att dölja faktum i vackra formuleringar, utan här är det rakt och rättframt och det har ju också sin tjusning. 

Sov du lilla videung bjuder på aktuella ämnen med oväntade och tänkvärda tvister som gör mig illa till mods och väcker nya tankar. Även fast språket är tråkigt är boken fantastisk, och det tack vare unika karaktärer, en utstickande story och en berättarteknik som gör läsningen beroendeframkallande och trappar upp spänningen till oanade höjder. Helt klart i samma klass som förgående böcker i serien!

Betyg: 
   

Författare: Cilla & Rolf Börjlind
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2017
Antal sidor: 442 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie: Rönning Stilton, Del 4
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Sov du lilla videung
Andra delar i serien: Springfloden, Den tredje rösten, Svart gryning, Kallbrand
Annat: Läst som pocket

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON
Pocketversionen finns på Adlibris, Bokus och CDON.
Boken i e-format finns på Adlibris, Bokus och CDON

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)