torsdag 5 september 2019

Berör och förstör

Tusen tack för ett helt unikt recensionsexemplar, Rabén & Sjögren!

Berör och förstör är framarbetad av Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar. Det är en bok i sju delar, fylld med olika sorters poesi. Boken samlar 79 dikter skrivna av svenska poeter. Läsaren får ta del av allt vad poesi kan innebära, och man får läsa om alltifrån kärlek, katastrofer och krig, till jobb, djur och juridik. Det är en bok med syftet att visa för alla - framför allt unga - vad poesi kan innebära. 

Det finns olika sorters språk. Det finns vardagligt, vetenskapligt och politiskt språk. Det finns inköpslistor och tidningsartiklar. Det finns joller och avgrundsvrål, raggningsrepliker och svordomar. Och så finns poesin.
s. 6


* * *

Jag läser aldrig poesi. Så när jag fick den här boken av Rabén & Sjögren blev jag både skeptisk och nyfiken, och bestämde mig för att ge boken en ärlig chans. För jag vill verkligen fascineras av att läsa dikter, men jag är inte där nu heller, så jag skriver den här recensionen utan att rikta in mig på min egen relation till poesi. 

Oberoende av vad jag tycker om de 79 dikterna, gillar jag verkligen bokens inledning, för den är fascinerande och intresseväckande, och gör bokens syfte tydligt. Sedan tycker jag om indelningen i olika avsnitt, för det gör att det inte blir dikt på dikt på dikt, utan det händer någonting när man kommer till en ny del. Jag tycker dock att det hade varit fint med varierande typsnitt, textstorlek och kanske lite bilder, för att göra det ännu tydligare att den här boken innehåller ord från 79 (81) olika författare. Nu blir det för ensidigt. 

Det hade också varit spännande och givande med lite information om alla upphovsmän, såsom när de föddes och eventuellt dog, samt när dikten skrevs. Jag gillar dock verkligen idén med boken, och hoppas att unga som ännu inte funnit vad de gillar att läsa, kanske kan göra det här, när de får ett mångsidigt smakprov av den svenska poesin serverat på silverfat. 

Slutligen vill jag också berätta om min favoritdikt i samlingen. Ni finner den på sida 30 och den är skriven av Kjell Espmark. Det är en fin dikt och jag gillar temat med naturen och att den är så fri till tolkning. Den sista meningen är min favoritdel: Jag tror att de enda som minns oss är våra igenvuxna stigar

Berör och förstör ger på ett unikt och intressant sätt ungdomar en inblick i poesigenren. Boken är fint utformad, även om jag hade önskat ännu lite mer eftertanke i innehåll och formgivning. Jag personligen tycker inte om poesi, och den här boken lyckas inte ändra på det. Fast kanske kan den få andra som ännu inte hittat till läsningen ännu att göra det. För rätt läsare kan den här boken vara en fantastisk början!

Betyg: 
    ☆ 

Författare: Athena Farrokhzad & Kristofer Folkhammar (+79 svenska poeter)
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2019
Antal sidor: 177 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Berör och förstör
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)