tisdag 10 september 2019

Mellan oss

Mellan oss är en ny bok av Sandra Beijer. Den handlar om Minna, som just börjat högstadiet och hoppas på en nystart. Hon har valt att inte börja i matteklassen, som alla hennes gamla klasskamrater ska gå i, trots att hon mycket väl hade klarat inträdesprovet. Tillsammans med de nyfunna vännerna Milou och Elin drömmer Minna om att växa upp och finna kärleken, samtidigt som det är svårt att släppa tryggheten i det som varit, och att komma ihåg vad man har innan man förlorar det för alltid i jakten på lyckan.

Jag står framför hallspegeln, vinklar min kropp och försöker förstå om den tillhör ett barn eller en ung kvinna.
s. 7 (e-boken)

* * *

Jag har varit nyfiken på den här boken ett bra tag. Dels då jag aldrig tidigare läst något av Beijer – trots alla som höjt henne till skyarna – och dels då det var så oklart för vilken målgrupp boken egentligen är skriven. Nu vet jag både vilken målgrupp har, varför Beijer är en så rosad författare och att det här trots det inte var någon bok i min smak.

Boken handlar om Minna som just börjat i sjuan, och är på väg mot vuxenlivet, mitt i en övergångsfas. Problemet är bara att jag inte kan känna igen mig alls i Minnas tankar och känslor, trots att jag själv gått på högstadiet. Hon får inga av mina sympatier, då hon gör så konstiga val och gång på gång är genuint elak. För mig blir det hela lite för extremt, och jag tror att jag hade gillat boken mer om Minna var lite mer nedtonad. Dessutom förstår jag inte riktigt vad Beijer vill säga med Minnas berättelse, för hela handlingsförloppet och slutet är märkligt.

Det som dock får mig att fortsätta läsa är först och främst två saker: bokens längd, och bokens språk. Boken är lagom lång och jag tycker också om de korta kapitlen, då det gör att boken aldrig mer segläst. Dessutom är Sandra Beijers språk fantastiskt! Det är otroligt vackert, målande och omöjligt att släppa. Hon skriver med poetiska drag och gör på något sätt alla Minnas trassliga, förbjudna och knäppa tankar och känslor, till något vackert. Språket får mig att vilja läsa vidare och är bokens största behållning. Magiskt bra!

Mellan oss är inte en bok i min smak, då jag är fel målgrupp och inte förstår huvudpersonen alls. Fast trots det fortsätter jag läsa, och det tack vare ett underbart språk. Sandra Beijers röst är unik och perfekt för att göra en mörk berättelse och dystra tankar till något vackert. Språket gör det omöjligt att släppa boken, och jag ser fram emot att läsa mer av Beijer. Den här boken passade inte mig, men för högstadieelever och andra som vill ta del av något vackert oavsett handlingen, kan den vara guld värd. 

Betyg: 
     

Författare: Sandra Beijer
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2019
Antal sidor: 129 st (Inbunden: 198 st)
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Mellan oss
Annat: 

Blev du intresserad?
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)