onsdag 25 september 2019

Det slutna sällskapet

Det slutna sällskapet är Elizabeth Klehfoths debutroman, och kärnan i berättelsen är internatskolan Knollwood Prep. Här går sjuttonåriga Charlie Calloway med andra ur New Englands överklass. Men Charlie bär på ett tungt förflutet - hennes mammas oförklarliga försvinnande för tio år sedan - och det slutar inte jaga henne. Särskilt inte när Charlie bjuds in till skolans hemliga elitsällskap A-klubben, som skapat både stordåd och tragedier sedan urminnes tider. Men för att få bli medlem måste hon spela deras spel, och det riskerar att vända upp och ned på hela Charlies värld, men kan också vara hennes chans att hitta sanningen om vad som egentligen hände för tio år sedan.

”Det är hemligheterna som binder oss samman”, sa hon. [...] Nu hörde vi samman. Vi bar varandras hemligheter. Det var ett band som kunde stärka oss, likväl som det kunde krossa oss allihop.”
s. 33


* * *

Den här boken var en solklar femma, tills jag kom till epilogen. Det var ju så nära, men så räckte det inte hela vägen fram. Men vi börjar från början:

Det jag slås av först är hur genomtänkt boken är. Det är Klehfoths debut, men hon skriver redan med skicklighet och säkerhet, och bygger effektivt upp sin story. Boken är stämningsfull, spännande och obehaglig. Att den spinner över tjugo år gör dessutom att den aldrig blir tråkig, för det händer alltid någonting någonstans, och allt är perfekt synkroniserat för att skapa en sällsam stämning. 

Dessutom är det intressant att läsa om en internatskola, då det är som en helt ny värld. Tänk Harry Potter, fast utan magi, men med betydligt mycket mer hemlighetsmakeri, överklass och strikt skolmiljö. Addera sedan mysterier, vändningar och historiska händelser som binds samman med varandra och nutiden. Resultatet blir perfekt sträckläsningsmaterial. Jag sträckläste den på tåget, på jobbet och vid matbordet, för precis som Cecily von Ziegasar varnar för på baksidan är den omöjlig att lägga ifrån sig. Elizabeth Klehfoths berättarteknik är genial och med sina cliff-hangers och en unik handling får hon läsaren att vända blad efter blad. 

Charlie är också en fördel. Hon är inspirerande och smart, och en härlig förebild, för hon är inte som klassiska, stereotypa tonårstjejer i böcker. I boken beskrivs även flera vänskapsrelationer mellan Charlie och killar, och jag gillar det, för det är så ovanligt i ungdomsböcker. Och även om kärleken i boken är välskriven gillar jag att den inte har huvudrollen, för det gör att boken sticker ut.

Jag tycker om vad Charlie gör i slutet, men när epilogen kommer händer något: plötsligt finns många lösa trådar som författaren aldrig återupptar. De karaktärer som varit centrala omnämns inte ens, och man får inte veta vad som händer med A-klubben. Man får inget riktigt avslut. Lite lösa trådar passar helt klart i en bok som den här, men jag hade behövt några svar för att vara helt nöjd när jag slog ihop boken. 

Det slutna sällskapet
 är en magnifik bok, ända till epilogen. Elizabeth Klehfoth gör en klockren debut, där hon utmanar de stereotypa karaktärsbyggena som YA-författarna redan slitit ut, samt använder en berättarteknik som gör hennes bok omöjlig att släppa. Det är en perfekt bok för alla som vill läsa om hemlighetsmakeri och mysterier i en värld ovan vår, och för dem som älskar att sträckläsa och inte har något emot alltför många lösa trådar i slutet.

Betyg: 
    ☆ 

Författare: Elizabeth Klehfoth
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2019 (original: 2018) 
Antal sidor: 428 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: All These Beautiful Strangers
Annat: 

Blev du intresserad?
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)