tisdag 1 oktober 2019

Välj mig

Välj mig är en ny roman för unga av den säkra författaren Christina Lindström. Den här gången tar hon med läsaren till Västerbotten och Silje, som just börjat i nian och vars pappa tog livet av sig för bara några veckor sedan. Han lämnade aldrig något avskedsbrev, och i brist på en förklaring kommer Silje, hennes bror och deras mamma längre ifrån varandra. Samtidigt håller även Silje och bästa vännen Mia på att glida isär. Fast kanske kan Silje få stöd från oväntat håll, av någon som spelar badminton och är med i en kristen sekt? Frågan är bara vad eller vem han kommer välja i slutändan. 

”Silje”, säger Mia när hon ringer en timme senare. ”När hade du tänkt berätta?”
   [...]
För eller senare skulle hon ändå få veta men jag ville bara att det här skulle vara en vanlig dag. Jag hoppades mer och mer på det. Det skulle i så fall vara den första på länge. Tidigare har jag konstant underskattat vanliga dagar. Myst på som om vardagarna var obegränsade.
s. 16 (e-boken)

* * *

Det finns otroligt många ungdomsböcker om sorg, att förlora någon nära och att gå vidare. Fast Välj mig sticker verkligen ut, och det gör att jag gillar den mycket mer än jag brukar gilla den här typen av böcker.

”Sorgen är kärlekens pris”
s. 282

Christina Lindström lyckat fantastiskt bra med att väcka intressanta tankar och ge nya perspektiv på sorg, självmord och att gå vidare efter en förlust. Att läsa om Silje är givande, då man får insikt i hur det kan vara att förlora någon nära. Det handlar om huruvida det är okej att själv fortsätta leva och söka lycka, och Lindström träffar helt rätt i sina skarpa analyser av svåra ämnen. 

”Så är det bara jag kvar i boden, och den halvgalna lyckokänslan. Får jag känna så egentligen? Får jag vara så här glad? Får det porla i blodådrorna fast jag saknar pappa, fast pappa är död?”
s. 249

Fast trots allt är det Silje som gör att boken inte får min fulla uppskattning. Många gånger har jag svårt att förstå Silje och relatera till henne, och jag tycker inte att allt kring henne eller de andra karaktärerna känns realistiskt. Å andra sidan tycker jag om hur vänskaps- och familjerelationerna beskrivs i boken, då de känns äkta och är intressanta. Lindström försöker inte romantisera vänskap, utan prickar helt rätt när hon skriver om vänskap som något annat än en dans på rosor. 

”Finns det vänskap som inte sticks? Inte ens lite? Vänskap där inget litet skabbigt djur krafsar någonstans under ytan?”
s. 253

Avslutningsvis vill jag ge författaren en eloge för att hon ger en verklig bild av livet på högstadiet. Jag har läst så många böcker som beskriver högstadieelever som nästan vuxna och deras liv som otroligt spännande och perfekta, men här är det inte så, utan allt är trovärdigt och som det verkligen är.

Välj mig belyser förlust på ett unikt sätt. Christina Lindström väcker intressanta tankar genom att ge nya perspektiv på de frågor som otaliga ungdomsböcker redan berört, så Välj mig sticker ut i mängden. Visst saknas dock lite från karaktärers och relationers sida, men jag gillar också tankarna kring vänskap som väcks. Det är en läsvärd, lättläst bok om svåra ämnen, skriven på ett genomtänkt sätt, vilket gör den speciell.

Betyg: 
    ☆ 

Författare: Christina Lindström
Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2019
Antal sidor: 320 st (Inbunden: 268 st)
Åldersgrupp (Enligt mig): 14+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Välj mig
Annat: Läst som e-bok

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.

1 kommentar:

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)