måndag 14 oktober 2019

Hjärnstark

Hjärnstark har blivit en stor succé. Här skriver Anders Hansen utifrån mängder av studier om fysisk aktivitet och dess betydelse för vår hjärna. Han berättar om precis hur forskning säger att vi ska träna och röra på oss för att vår hjärna ska komma till sin fulla rätt. Det handlar om alltifrån kreativitet, intelligens och minne, till att motverka stress, depression och demens. Emellan upprepningarna om den fysiska aktivitets enorma betydelse för oss berättar Anders Hansen om hur vår fantastiska hjärna fungerar. Det är en populärvetenskaplig bok indelad i tio kapitel, alla med fokus på hjärnan och rörelse. 

Walking is man's best medicine. Orden är ingen wellness-klyscha från ett hälsomagasin utan kommer från Hippokrates, läkekonstens fader, som redan för 2 500 år sedan – helt utan modern medicinsk teknik – förstod hur viktigt det var för hälsan och hjärnan att röra på sig.
[...]
   Som en historiens ironi är det en av våra allra mest avancerade medicinska tekniker – magnetkameran – som har fått oss att återupptäcka värdet av den minst avancerade medicinen – fysisk aktivitet.
s. 313-314 (e-boken)

* * *

Den som inte fascineras av hjärnan fascineras inte av någonting.

Så inleds Anders Hansens populärvetenskapliga bok, som verkligen har gjort mig intresserad av vår makalösa hjärna. Jag älskar alla inslag om hjärnan, som finns som bakgrund och bevis för allt boken tar upp. Man får läsa om alltifrån en person som saknade en hjärnhalva, till hur hjärnan är uppbyggd och utvecklas under hela vår livstid. Det här är helt klart det med intressanta jag läst på länge!


Det viktigaste med den här boken är trots allt att läsarna övertygas till att börja röra på sig, och Hansen skriver trovärdigt, med tanke på den digra referenslistan längst bak i boken. Det refereras till antika filosofer, nobelpristagare och aktuell forskning i varje område som berörs, så boken känns seriös vilket är avgörande i sammanhanget. Det märks också att författaren själv är otroligt insatt i ämnet, för hans språk är säkert, vetenskapligt och avancerat.


Eller nja, avancerat är fel ord, för Hansen skriver verkligen för sin målgrupp (oss vanliga tonåringar/vuxna...). Även om det handlar om vår komplexa hjärna förklaras alla begrepp, vilket gör att det aldrig blir svårt att hänga med. I slutet finns också en ambitiös ordlista som verkligen var hjälpsam. 
Jag tycker också om språket i allmänhet, för trots ett mastigt ämne är allt behagligt skrivet, och det känns som att Hansen riktar sig direkt till en när man läser, vilket stärker budskapet ytterligare.

Tyvärr blir boken långtråkig ungefär halvvägs. Då har läsaren fått predikat för sig vad löpning gör för stress, depression, koncentration och minne, och det är dags för ännu mer. Nästan alltid är 30-45 minuters löpning svaret. Och när ”Och vet ni vad det bästa är för att undvika xxx är? Jo.... fysiska aktivitet!” upprepas för femtioelfte gången blir jag inte längre hänförd. Boken är för lång och omfattande för att hålla hela vägen. 


Hjärnstark är en otroligt fascinerande och intressant bok. Den lyckas helt klart få sina läsare att inse vidden och vikten av fysik aktivitet, tack vare den omfattande och imponerande research som gjorts. Det är trovärdigt, men för omfattande med alla snarlika kapitel. Att lösningen på allt tycks vara löpning känns tillslut överdrivet. Det är överlag en välskriven bok, och så tänkvärd att jag tycker att alla borde läsa den för att få sig en ögonöppnare. 

Betyg: 
    

Författare: Anders Hansen
Förlag: Fitnessförlaget
Utgivningsår: 2016
Antal sidor: 322 st (Pocket: 253 st)
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Hjärnstark
Annat: Läst som e-bok

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.


En samling av några intressanta och tänkvärda citat från boken:


Hjärnan kommer att stärkas hur sent i livet man än börjar träna.
s. 287-288

Kroppen kan inte röra på sig utan en hjärna och om kroppen inte rör på sig kommer hjärnan inte att fungera som den ska.
s. 298

Om du vill få bra effekt bör du promenera i minst 30 minuter. Det allra bästa för hjärnan är att springa minst tre gånger i veckan och i 45 minuter varje gång.
s. 317-318

Att ha förmågan att planera inför framtiden och tänka på hur det skulle kunna bli ger dig möjligheten att oroa dig för saker som du vill undvika. Där är människan unik. Vårt stressystem kan dra igång när vi tänker på vad som skulle kunna hända på jobbet i nästa vecka utan att det är ett direkt hot just nu. Förmågan att förutse en fara innebär att man både kan planera för att undvika den och oroa sig för den innan den är ett faktum. Ångesten är priset vi får betala för vår intelligens.
s. 64

På område efter område verkar stress och träning ha i princip rakt motsatta effekter. Motion och träning är alltså bokstavligt talat ett motgift mot stress och ångest!”
s. 89

Forskning visar tydligt att det i första hand är den som för ett stillasittande liv som ska vara orolig för demens – inte den som har föräldrar eller farföräldrar med demens.
s. 281-283

”En daglig promenad minskar risken för demens med 40 procent.”
s. 281-283

Kognitiva träningsmetoder som spel och appar gör att du successivt blir bättre på spelet men du blir inte smartare, mer koncentrerad eller kreativ och du förbättrar inte ditt minne. Du blir bara bättre på själva spelet. Samma sak gäller för korsord och sudoku som ofta kallas för hjärngymnastik. Om du tränar på korsord kommer du att bli bättre på korsord – inte på något annat.”
s. 220

Varje år publiceras runt 100 000 vetenskapliga studier om hjärnan. Det innebär en studie var fjärde minut, dygnet runt, året om. Kunskapen ökar bokstavligt talat för varje timme som går. Trots det har vi bara börjat skrapa på ytan.
s. 320-322

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)