måndag 7 oktober 2019

Jack

Jack är en bok från 2016, skriven av Christina Lindström. Det är hennes andra ungdomsroman, och det är en berättelse om Jack. Jack som går sista året på gymnasiet och gör sitt bästa för att fly från sitt mörka förflutna. För i grundskolan var Jack en mobbare, och han har också bakgrund i nazistiska rörelser. När han av en slump träffar Freja i ett badkar på en fest förändras allt. Hon är inte alls Jacks typ, men han faller handlöst. Frågan är bara nära hans förflutna kommer komma ikapp. 

Jag borde ha berättat allt redan från början. Verkligen allt. [...] Men det går liksom inte att gå tre varv baklänges runt ett träd vid midnatt och tro att man har ställt allt tillrätta. Har man uppfört sig som ett svin så har man. Jag kan inte göra något ogjort. Ingenting.
s. 4 (e-bok)

* * *

Det jag gillar mest med den här boken är att den är så otroligt hoppfull. Den visar på alla sätt och vis att människor verkligen kan förändras och att man kan bli fri från sitt förflutna, och det är ett så makalöst viktigt budskap som kommer fram på ett så fint sätt att bara det får mig att verkligen gilla den här boken.


”Jag undrar om jag ens förtjänar chansen. Sådant här kanske ska komma ikapp. Det kanske är meningen?”

s. 221 (e-bok)

Något annat som imponerar på mig är hur Christina Lindström skriver och berättar som om hon verkligen var en artonårig kille. Förstår ni hur jag menar? Ofta skiner ju författaren igenom i berättarrösten, men det gör den verkligen inte här och det blir extra märkbart när jag senast läste en bok av Lindström berättad genom en femtonårig tjej. Det här är konkret bevis på skickligt författande. Dessutom är språket rappt, enkelt och samtidigt inte simpelt. Det finns utrymme till eftertanke och det ges många perspektiv på saker och ting. 

Vidare tycker jag verkligen om Jack som karaktär. Jag fastnade aldrig för huvudpersonen i senaste boken Välj mig, men trots att Jack och jag är olika på alla sätt är han otroligt intressant att läsa om på grund av sitt förflutna och numera vilja att förändras. Han är en så stereotyp tonårig kille, och allt känns väldigt autentiskt och trovärdigt. Jag älskar också hur han är en självsäker, cool och populär före detta mobbare som när han kommer hem helst pratar med sin illaluktande hund Rolf. Jack är verkligen inte den man först tror, och därför är det så spännande att lära känna alla hans sidor. 

Det bästa med boken är trots hoppfullheten och temat förändring, och det är verkligen fint hur både Jack och hans pappa börjar förändras, och hur Freja och Enar får Jack att vilja göra det. Relationen mellan Freja och Jack känns dock inte realistisk, utan uppstår under ganska märkliga förhållanden, får aldrig något riktigt djup och känns mest som att den är där för att Jack ska få skäl att ändra sig. Den funktionen fyller kärleken dock verkligen, och läser man boken med fokus på just Jacks utveckling och förändring är den fantastisk och väldigt unik i sitt slag. 

Jack är hoppfull. Otroligt hoppfull, och det är det jag främst tar med mig. Jag kommer också minnas boken för dess skickliga författare Christina Lindström som skapat trovärdiga karaktärer som aldrig slutar intressera läsaren. Det är en unik bok med ett speciellt tema och den är tänkvärd och väcker hopp om att det aldrig är för sent för förändringar, vilket är ett perfekt budskap. En bok för alla tonåringar som inte vet vilken väg de ska gå, eller som valt fel väg. 

Betyg: 
   

Författare: Christina Lindström
Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2016
Antal sidor: 321 st (Inbunden: 267 st)
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Jack
Annat: Läst som e-bok

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)