lördag 19 oktober 2019

Inte som du

Tack, B. Wahlströms, för recensionsexemplaret!

Inte som du är en alldeles ny bok från B. Wahlströms. Den är skriven av duon Johanna Schreiber och Ida Ömalm Ronvall och utspelar sig i Norrbyvik i norra Sverige, bland konståkare och hockeyspelare. Innan var Vincent bara en okänd kille i ettan, som spelade hockey på fritiden och ville få A i allt. Nu, efter en fest, vet alla vem han är, på grund av tjejerna som vet hur exakt hur de ska få allt de vill ha. Men när Vincent träffar deras okrönta ledare konståkardrottningen Ester ställs allt på sin skridskospets. Det är en bok där tjejerna har makten, utnyttjar och förminskar killar, och fram tills nu aldrig har blivit ifrågasatta. 

Han öppnar meddelandet och fattar först ingenting. För på skärmen ser han bilden som han skickade till Amanda. [...]
   Nej nej nej. Det får inte vara sant. Det är sant. Plötsligt framstår hela dagen som så logisk. Blickarna i matsalen. Viskandet i korridorerna. Katjas flin på matten. [...]
   Vincent stänger ögonen hårt, som om han skulle kunna få bort bilden ur huvudet. Det kan han såklart inte.
s. 36

* * *

Det är böcker som den här som behövs för att samhället ska kunna förändras. 

Johanna Schreiber och Ida Ömalm Ronvall har verkligen tänkt till i Inte som du. De har valt ett ämne som de flesta unga tyvärr är bekanta med, men som man sällan möter i litteraturen. Det är intressant, smart och väl genomfört. Igenkänningen är stor - mycket större än den vanligtvis är när vuxna försöker sätta sig in i hur det är att  gå på gymnasiet år 2019. Hela boken är realistiskt och allt i den skulle kunna ha hänt på vilken gymnasiekola som helst. 

Schreiber och Ömalm Ronvall träffar mitt i prick i sina skarpa analyser av pressande kroppsideal, samhällets ytlighet och ungdomars falska spel om varandras känslor. 

Dessutom finns en tvist på det hela där det är killarna som utmålas som offer för tjejerna, och det väcker sannerligen intressanta tankar och funderingar. Genom hela boken tänkte jag på om rollfördelningen där är den verkliga, eller om det egentligen är tvärtom, och ärligt talat vet jag inte. Kanske en blandning? Hur som helst kan jag säga att jag kommer ha den här boken och dess budskap i åtanke varje gång jag befinner mig bland andra tonåringar eller i skolan. Inte som du har verkligen lyckats nästla sig in i min hjärna, och när en bok gör det är det ett mycket gott betyg. 

Inte som du sticker också ut tack vare det fina samarbetet mellan författarna. Det märks inte ens att det är två personers ord som ger karaktärerna och storyn sina röster. Dessutom skriver de lika naturligt från både kille och tjejs perspektiv. Det enda jag kan klaga på är en något fantasilös dialog där "men du" och "eh" upprepas ett antal gånger för mycket. När man känner känslorna och elektriciteten mellan karaktärerna så tydligt kan man dock bortse från den lilla missen. 

För alla relationer är verkligen lyckade. Återigen märks det att Schreiber och Ömalm Ronvall gjort sin research, för både vänskap och kärlek beskrivs realistiskt och är lätt att relatera till. Det jag dock älskar är att relationerna inte följer alla grupperingar, hierarkier och normer. Det är så otroligt hoppfullt att läsa om, och samtidigt intressant då det känns så klockrent här men tyvärr skulle vara totalt orimligt i verkligheten. Slutet är dock inte helt trovärdigt, då det går alldeles för snabbt och för lätt, utan det skulle krävts lite mer där för att jag skulle bli helt nöjd.

Inte som du är inte som någon annan bok jag läst. Den är spännande, realistisk och omöjlig att lägga ifrån sig. Schreiber och Ömalm Ronvall träffar mitt i prick i sina skarpa analyser av pressande kroppsideal, samhällets ytlighet och ungdomars falska spel om varandras känslor. Det är en bok som ifrågasätter, uppmärksammar och får en att tänka till, och även nu efteråt bär jag med mig dess budskap. Den bör läsas av ALLA unga, och kanske också av de som någon gång varit unga! 

Betyg: 
    ☆ 

Författare: Johanna Schreiber & Ida Ömalm Ronvall
Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2019 
Antal sidor: 361 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Inte som du
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)