tisdag 29 oktober 2019

Beröringen

Tusen tack, Rabén & Sjögren, för ett otroligt recensionsexemplar!

Beröringen av Gustav Tegby är en av höstens ungdomsböcker från Rabén & Sjögren. Huvudpersonen Elin är sexton år och född med en förbannelse - Beröringen. Alla hon rör vid dör. Hon har levt gömd och isolerad tillsammans med sin pappa under hela sitt liv, och när hon kommer ut i den verkliga världen blir allt en katastrof. För ingen vill tro att Elins förmåga är verklig. Snart börjar även hon själv att tveka. Kanske är det som alla säger - att hennes pappa var knäpp som höll henne inlåst, och hittade på allt med förbannelsen? Eller kanske är allt ännu värre än Elin någonsin kunnat tro? 

”Snälla, ni måste släppa mig, han kommer dö, jag har något, det heter Beröringen, det är som en smitta, om jag rör någon kommer den dö om den kommer mer än trettio meter ifrån mig, jag har rört honom, fattar ni, jag måste vara där han är, det är min pappa, han kommer dö, jag har ju ingen annan snälla, jag gör vad som helst, låt mig bara följa med honom, snälla snälla snälla...”
    Jag kan inte se deras ansikten där jag ligger, jag vet inte ens om de lyssnar. Men jag hör hur det låter.
s. 18

* * *

Wow. Vilken. Bok. 

Redan efter 50 sidor är jag fast, för boken är spännande och medryckande från början, då den är så speciell. Den är perfekt att sträckläsa och att den dessutom är lite längre än den klassiska ungdomsromanen är underbart, för det gör att man hinner få lite mer av både karaktärer, handling och utveckling, vilket gör boken ännu bättre. 

Det finns framför allt två saker jag fastnar för i Beröringen. Det första är handlingen, som är helt unik och oväntad och därmed superintressant. Jag älskar mystiken, och jag gillar att man först inte riktigt vet om det egentligen är en ”vanlig” ungdomsroman om en stackars tonåring som blivit förledd av sin far hela livet, eller om det är en bok där en övernaturlig förmåga spelar huvudrollen. Det gör allt ännu mer spännande, och då man vill veta hur det verkligen ligger till fångar boken in en direkt. 

Det jag också älskar är att boken passar alla åldrar. Gustav Tegbys aktuella spänningsroman är perfekt för både mellanåldern, tonåringar och vuxna. Det är otroligt talangfullt att lyckas skriva en sådan bok som passar för alla, utan att det blir märkligt (Harry Potter, säger jag bara!)

Det andra jag fastnar för är Elin. Hon är en perfekt berättarröst, för boken är stundtals brutal, sorglig och otäck, men allt det här lättar Elins ord upp lagom mycket. Hon är rolig och uppriktig, och hennes cynism är underbar och perfekt för en bok som berör ett hemskt tema, för nu får den mig både att skratta, darra och snyfta. Elin är alltid spot on och det är intressant att följa hur hon hanterar tonårsvärlden efter att ha levt sexton år instängd i en lägenhet. Solklar huvudkaraktär i en solklar bok!

Det enda trista med den här boken är slutet. FY, vad fräckt det var. Det är inte helt okej att avsluta en bok med så här många lösa trådar, både kring Sanaz och Milan. Det finns så många frågor i mig just nu och det är så frustrerande. Fast kanske var skälet till slutet att en uppföljare är på gång? Isåfall är det mycket okej med ett sådant här slut. 

Sist men inte minst vill jag också dela med mig av ett av alla underbara citat från boken. Här handlar det om en fruktansvärd och också surrealistisk situation, som är klockrent beskriven av Gustav Tegby:

”Så där står jag, rak och stel som en pinne, och försöker ta så lite plats som möjligt i ett gammalt restaurerat träkapell i Västerbottens inland. Medan femtio unga män rusar runt mig med höjda nävar och skriker med i en melodiös refräng om att alla kommunister ska radas upp mot sin egen jävla vägg och avrättas.
   ”Nackskott, nackskott, nackskott” skanderar hela publiken på sångarens begäran, samtidigt som jag desperat funderar på hur jag ska undgå att begå massmord.”
s. 306

Beröringen är bland det bästa jag läst på länge, och mycket mer än jag någonsin vågade hoppas på. Storyn är unik, spännande och fylld av en massa olika element, och boken blir därmed aldrig tråkig att läsa. Den är perfekt att sträckläsa och lagom rolig, sorglig och läskig. Gustav Tegbys aktuella spänningsroman är perfekt för både mellanåldern, tonåringar och vuxna – inte minst nu i halloween-tider.  

Betyg: 
    

Författare: Gustav Tegby
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2019
Antal sidor: 400 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Beröringen
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och Omnible

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)