lördag 14 september 2019

Sexstrejken

Sexstrejken är Åsa Hellbergs första ungdomsbok. Det är en berättelse om den otippade trion Majken, Belle och Vilda, som under sitt andra år på gymnasiet bestämmer sig för att göra något åt alla trakasserier som främst tjejer blir utsatta för dagligen. Majken är trött på saker som att bli kallad hora utan att någon säger ifrån, så hon utlyser tillsammans med Belle och Vilda en sexstrejk, under stora protester. Det genomslag strejken får har ingen av tjejerna väntat sig, och situationen eskalerar. Uppmärksamheten ökar, men tjejerna går inte längre säkra. Kampen mot trakasserier blir till en kamp om integritet, vänner och livet. 

Det var nästan läskigt hur normalt och självklart det numera var att kallas något nedsättande och att ingen, inte ens hon själv, protesterade.
   Och inte bara det. Det var okej att tafsa, skicka dickpics, lägga ut bilder, ljuga, och Majken hade hört om så vidriga saker som tjejer råkat ut för att hon nästan inte trodde att det kunde vara sant.
   Men det var det.
[...]
   Hon fällde upp locket till datorn. Hon skulle skriva ned allt hon hade tänkt på och sedan göra en plan.
s. 13

* * *

Jag hade verkligen inga förväntningar på den här boken när jag först tog upp den, men hade jag haft några hade Åsa Hellberg helt klart överträffat dem.

På 238 sidor brukar det inte kunna hända så mycket, kännas så mycket eller göras så mycket verklig skillnad. Fast den här boken lyckas verkligen med allt det på sina 238 sidor, och jag är så otroligt glad att jag läste den.


Det är en viktig bok som Hellberg har skrivit, och hon gör det riktigt bra. Hon inger trovärdighet i sättet hon skriver på, och även om jag själv aldrig blivit utsatt som Majken och de andra i boken känns allt äkta och verkligt. Alla skolmiljöer, typerna i en gymnasieskola och liknande är klockrena och som hämtade från vilket svenskt gymnasium som helst. Igenkänningen är stor, och därför tipsar jag alla i högstadie- och gymnasieåldern att läsa den här boken, för att känna igen sig och få en del tankeställare.


För det finns stora och seriösa budskap i boken, och jag gillar det ändå lättsamma sättet de levereras på. Hellberg skriver lättläst och anpassat för målgruppen, utan att boken någonsin känns platt. Dialogen tar aldrig över, och det gör inte heller de andra delarna. Allt är lagom starkt och engagerande. Det är en riktigt väl balanserad bok, och jag hoppas att den når stor framgång med tanke på budskapet.


Ämnet som berörs i boken är något som sällan får huvudrollen i en ungdomsroman, och därför är boken unik. Det är viktigt att vi talar mer om sexuella trakasserier och att ge det plats i litteraturen är ju fantastiskt bra. Det enda jag kan tänka är att det hade varit perfekt om det fanns även en manlig huvudkaraktär, för med tre tjejer i huvudfokus är det trots allt mest tjejer som kommer läsa boken, och det här är helt klart en bok som borde läsas även av killar! 


Något som förvånade mig med boken är att handlingen är så stor. Det är en bok om främst sexuella trakasserier, men också om vänskap, kärlek, homosexualitet, att vara blyg, religion och så vidare. Allt som kan finnas i ett ungdomsliv ryms på de 238 sidorna. Jag gillar särskilt inslaget om kristendomen och hur den påverkar flera familjer i boken, för det var verkligen intressant och hemskt att läsa om. 


Dessutom tycker jag om att det sker flera vändningar, så boken behåller spänningen hela vägen. Det är spännande att läsa om alla karaktärer och hur de utvecklas och förändras, och allt känns verkligen realistiskt, precis så som det måste vara i en sådan här bok om den ska hitta sina läsare och föra fram sitt otroligt seriösa budskap. Det ligger mycket tanke och arbete – samt ett professionellt författarskap – bakom den här boken. Jag hoppas få läsa mer av Åsa Hellberg i framtiden!


Sexstrejken är så mycket mer och så mycket bättre än jag någonsin kunnat tro. Med ett lättsamt språk och ett underbart driv är boken perfekt för sin målgrupp. Ämnet är högaktuellt och att skriva om det i bokform är genialt och än så länge unikt. Hellberg gör det skickligt och lyckas få allt att kännas verkligt och äkta, och bokens seriösa budskap kommer tydligt fram. Det är en bok för alla i högstadie- och gymnasieåldern, som kommer få en att tänka efter, och som förhoppningsvis kan göra skillnad. Vilken positiv överraskning!

Betyg: 
   

Författare: Åsa Hellberg
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2019
Antal sidor: 238 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 14+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Sexstrejken
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)