tisdag 17 september 2019

Crooked Kingdom

Recensionen kan innehålla spoilers från tidigare delar 

Crooked Kingdom är den andra och sista boken i Leigh Bardugos duologi som inleddes med Six of Crows (sv: Högt spel). Kaz, Wylan och de andra är nu stukade efter de senaste nederlagen. Inej kidnappades av Jan Van Eck och de tänker göra allt i sin makt för att rädda henne. Samtidigt har de nu Kuwei Yul-Bo och för att stoppa Jurda Parems förödelse har han en nyckelroll. Det är dags för ännu ett nära omöjligt uppdrag, för att tillslut sätta dit Van Eck. Det blir ett spel på liv och död med höga insatser, så är det verkligen värt det?

What am I doing here?
   That thought had run through Wylan's head at least six times a day since he'd met Kaz Brekker. But on a night like this, a night when they were ”working”, it rose and fell in his head like nervous tenor practicing his scales: WhatamIdoingherewhatamIdoingherewhatamIdoinghere.
s. 12

* * *

Jag har ganska delade åsikter om den här boken, för jag tycker om den, samtidigt som det finns mycket i den jag saknar eller inte gillar. Det största problemet är dock att den här boken gjorde mig lite besviken efter en så fantastisk första boken. Den når inte upp till mina förväntningar och håller inte samma klass som Six of Crows, och det är verkligen synd. 

Det största problemet mellan mig och Crooked Kingdom är att boken aldrig blir enkel att läsa. Jag får aldrig något flyt när jag läser, utan nästan tragglar mig igenom alla 536 sidor, och det gör läsupplevelsen mindre positiv. Jag minnas att det tog ett tag för nedförsbacken att komma i förra boken, men här kommer den aldrig, vilket gör boken trist att läsa. Den är aldrig så spännande att jag bara måste läsa mer och mer, utan blir mest en medelmåtta.

Trots det tycker jag verkligen om handlingen, trots att jag saknar den extrema spänningen och alla nervkittlande vändningar. För boken är lika klurigt skriven som den förra, och det var framför allt det jag först fastnade för i den här serien. Jag älskar att läsa om Kazs och de andras planer och alla "spel" de spelar, för de är verkligen fascinerande och så intressant uttänkta. Det är det här som gör den här serien så unik. 

Något annat jag gillar fortsatt är att få läsa från så många olika perspektiv, då det gör att boken trots allt blir lite trevlig att läsa. Man får ständigt olika syn på saker och situationer och hinner aldrig tröttna på karaktärerna, vilket är främst positivt. Samtidigt har jag väldigt svårt att också komma riktigt nära någon karaktär, då det inte finns någon huvudperson som man lär känna särskilt djupt. I en så här actionfylld bok tycker jag dock inte att det gör något. 

Slutligen ska jag också skriva lite om relationerna i boken. Till att börja med gillar jag verkligen relationen som växer fram mellan Wylan och Jesper (helt klart favoriten i hela boken), då den först var oväntad men nu i efterhand känns så rätt. Jag saknar dock en relation mellan Kaz och Inej, för redan i slutet av förra boken fanns det så mycket uppbyggnad till det att det är konstigt att det nu inte hinner bli så mycket av det. Det är faktiskt en besvikelse att det inte hände mer där. 

Crooked Kingdom gör mig tyvärr besviken, då boken inte håller samma klass som boken innan. Jag saknar flyt och en handling fylld av oväntade vändningar som gör det omöjligt att lägga boken ifrån sig. Jag hade också hoppats få ännu mer av relationer mellan flera av karaktärerna. Jag är fortfarande mycket positiv till den unikt kluriga handlingen som verkligen väcker intressanta tankar. Det är en spännande bok som visar att fantasy är mycket mer än magi och sagoväsen, och det är för det jag kommer minnas den. 

Betyg: 
    ☆ 

Författare: Leigh Bardugo
Förlag: Henry Holt and Company
Utgivningsår: 2016 
Antal sidor: 536 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: Six of Crows (Högt spel), Del 2
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Crooked Kingdom
Andra delar i serien: Högt spel (Six of Crows)
Annat: Läst på engelska

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON

2 kommentarer:

  1. Har velat läsa denna serie länge, då jag älskar fantasy. Fin recension :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack fina du! Och om du älskar fantasy borde du verkligen läsa den här serien! :)

      Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)