lördag 7 september 2019

En andra chans

Recensionen kan innehålla spoilers från tidigare delar 

En andra chans är Jojo Moyes sista bok om Louisa Clark, efter succén med Livet efter dig och uppföljaren Arvet efter dig. Efter tragedin med Will har Louisa bestämt sig för att hon behöver en nystart, och tack vare tidigare kollegan Nathan får hon ett erbjudande om ett jobb i New Yorks överklass. Här blir Lou personlig assistent till Agnes från en förmögen familj. Men allt är inte som det verkar vara, och Lou tvingas ta stora och svåra beslut samtidigt som hon upptäcker en värld hon aldrig tidigare anat fanns. Samtidigt är det trubbel i Lous distansförhållande. Kanske var Sam bara räddningen Lou behövde just då, och det är dags att gå vidare nu när Lou har fått en andra chans. 

”Jag jobbade för en man förut. [...] Fast sedan blev det lite mer än bara ett jobb, för det är svårt att inte komma nära de man tar hand om och Will – mannen – var fantastisk och vi... Ja, vi blev kära.” För sent kände jag de välbekanta tårarna tränga fram. Jag torkade snabbt ögonen. ”Så jag tror att det kommer vara något i den stilen. Förutom kärleksbiten. Och matandet.”
[...]
   ”Det här är ett slags försök till en nystart.”
s. 9

* * *

Jag känner redan från första scenen att jag inte har tröttnat det minsta på Jojo Moyes efter sju böcker. Den här gången inleds berättelsen på en flygplats i New York, och jag älskar den scenen. Jag vet hur seriös stämningen är i immigration. Det är förbud mot mobiler och när det väl är ens tur blir man utfrågad som i ett förhör. Och här befinner sig Louisa och börjar stressat kallprata med passkontrollanten. Det blir så bisarrt och så roligt, och efter det här är ribban för ännu en varm och uppfinningsrik bok satt.

Jag har nog sagt det här om de flesta av Moyes böcker, men jag älskar denna för att den är humoristisk och allvarlig på samma gång. Vid varje referens till Will är jag nära till tårar, för det är så fint och förfärligt sorgligt. Och bara ett stycke senare går det inte att inte dra på smilbanden åt den underbara berättarrösten Louisa Clark. 


Något annat jag älskar med boken är är att den är både relaterbar och helt unik på samma gång. Moyes har ännu en gång hittat okända ämnen att skriva om, vilket gör boken otroligt intressant att läsa. Jag hade ingen kunskap alls om New Yorks toppskikt tidigare, och Moyes skildringar av dessa delar av staden är oerhört fascinerande, häftiga och fruktansvärda. Allt är så bisarrt, men känns ändå äkta. 


Jojo Moyes är i mångas ögon en feelgood-drottning, men jag tycker att hon är mycket mer än det. Hon skriver om saker och situationer man aldrig eller sällan möter i vare sig böcker, sociala medier eller verkliga livet, så hennes böcker liknar ingenting annat. Det här är mycket mer än feelgood och en kärlekshistoria. Det är en bok om samhällsstrukturer, men också en bok med många viktiga budskap jag kommer ta med mig. Det handlar om att hitta sig själv på en plats där alla förväntas vara på ett visst sätt, och att aldrig låta sig förändras för att göra någon annan till lags. Oerhört viktiga påminnelser som levereras professionellt och med finess!


Något annat jag älskar med just den här boken i serien är att det händer så mycket, utan att det känns overkligt. Handlingen rymmer alltifrån kärlek, systerskap och att hitta sig själv, till sjukdom, sorg och samhällsklyftor. Man upplever ständiga vändningar och blir överraskad fram och tillbaka. Det känns som att Lou hinner leva ett halvt liv under boken, och det gör att man verkligen lär känna och komma henne nära, vilket är underbart, för hon är en så färgstark, unik och cool person som jag gärna hade känt på riktigt. 


Det som dock främst får mig att klassa Jojo Moyes som en av de bästa författarna i modern tid är hennes unika förmåga att få läsaren att känna och tycka precis som hon vill. I början är jag team Sam, för att sedan börja gilla Josh mycket, och så vidare, utan att jag avslöjar för mycket. Moyes leker med läsarens känslor och lojaliteter och det gör boken och alla dess vändningar ännu bättre. 


En andra chans är ett perfekt avslut på en magisk serie av en otroligt talangfull författare. Moyes överträffar mina förväntningar genom att skriva ännu en unik bok som väcker intresse med sin breda och oväntade handling. Det är en känslomässig bergochdalbana att läsa den här otroligt engagerande storyn. Den gav mig så mycket medan jag läste den, och nu i efterhand kommer den ge mig lika mycket till i form av alla lärdomar som gör ännu en av Jojo Moyes böcker till något alldeles extra. Det är en bok perfekt för de som älskar feelgood, men också att bli överraskade och påminda om vad som spelar roll i livet.

Betyg: 
     

Författare: Jojo Moyes
Förlag: Printz Publishing
Utgivningsår: 2019 (original: 2018) 
Antal sidor: 477 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 
Serie: Me Before You, Del 3
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Still Me
Andra delar i serien: Livet efter dig, Arvet efter dig
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)