fredag 19 augusti 2016

"Arvet efter dig"

Av Jojo Moyes

Förlag: Printz Publishing
Utgivningsår: 2015 (Engelska) 2016 (Svenska)
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 405 st
Åldersgrupp (Enligt mig): Vuxna, men även tonåringar (Ca 14+) 
Serie: Me before You, Del 2
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: After you
Andra delar i serien: Livet efter dig, En andra chans
Annat: 

Obs! Recensionen innehåller spoilers från tidigare delar 

Handling: Jag vill att du ska leva ett bra liv. Jag vill att du ska leva. Med all min kärlek,
Will


Lou tampas med skuldkänslor över att hon inte lyckades förmå Will att fortsätta leva, samtidigt som hon själv ställs inför en hel rad nya utmaningar. Hon lovade Will att våga mer och att leva sitt liv fullt ut. Men hur? Och om man lärt sig att kärleken ibland lämnar en med outsäglig sorg och saknad, vågar man då bli kär igen?

-Handling från Bokus.se

Omdöme: Att säga att den här boken är lika bra som Livet efter dig, skulle vara orättvist. För det är den inte. Men det är bra nära. Dock går det inte att tycka att den här storyn är lika bra som den andra bokens oförglömliga handling. Att ens skriva den här boken är ett djärvt drag av Jojo Moyes, men hon lyckas precis så bra som jag någonsin kunnat förvänta mig. Dock hade den ju blivit ännu bättre om vill var med, men sådan tur har vi tyvärr inte...

Jag fortsätter förvånas över hur mycket som får plats i en bok. Louisa Clark hinner både sörja, ramla från ett tak, hitta kärleken, sig själv och meningen med livet. På bara 400 sidor. Det är skickligt av författaren att lyckas med det. Och inget känns overkligt. Allt flyter på och känns helt rätt. Jojo Moyes skriver så trovärdigt och enkelt, och inget känns krystat. Sorg, humor och glädje kombineras på ett självklart sätt och det görs med sådan perfektion. 

Innan jag vågade läsa de här böckerna tvekade jag, för jag ville inte sitta och gråta mig igenom hundratals sidor, och det krävs inte mycket för att det ska ske. Men när jag samlat mod gick det mycket bättre än jag trott. Visst är det sorgligt, men jag vill ändå kalla det här för "feel-good". För Jojo Moyes språk är lättsamt och behagligt, och ger varje läsare utrymme att tolka texten på sitt sätt. Så det blir så känslosamt man gör det, vilket är unikt.

Jag kan nog inte säga någon karaktär som jag faktiskt inte gillar, innerst inne. För även om Tanya är en dålig mamma och Richard Percival är ett svin till chef har de alla sina anledningar, och det finns andra saker man bara måste gilla dem för. Och jag hatar att Jojo Moyes faktiskt får mig att gilla varenda karaktär. Men jag imponeras också, för det är inte vanligt! Karaktärerna har så många olika egenskaper och de har alla unika personligheter.

Jag bara älskar Lou och hennes drag. De följer med genom hela boken, vilket gör att det känns äkta. Inte ens det har Moyes missat! Även Josie Clark är en underbar karaktär, och likaså hennes man. Hela familjen är helt fantastisk, och det är lite Kalle i chokladfabriken över det hela. De har inte allt, men de har varandra och kärlek. Så härligt! Jag kommer verkligen längta tillbaka till den här världen, men nu blev det ett riktigt avslut vilket var skönt!

Arvet efter dig fick den svåra uppgiften att komma in efter Livet efter dig, och ändå göra ett avtryck. Jag kan inte säga att den är lika bra som första boken, men utefter förutsättningarna lyckas Jojo Moyes skapa en nästan lika fantastisk bok som Livet efter dig. Och jag förstår inte hur! Jag fortsätter imponeras av hennes unika skrivstil, och förmåga att skapa underbara människor. Hade bara Will varit med hade det blivit ännu en fullträff!
Betyg:
   

4 kommentarer:

 1. Jag tyckte så mycket om Livet efter dig och jag gillade verkligen denna också. Jojo Moyes är en författare jag älskar att läsa böcker av för de brukar beröra och fängsla med hennes fina språk, karaktärer och miljöer. (:

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Ja, visst är Jojo Moyes böcker helt underbara. Hon skriver verkligen på ett så speciellt sätt. Har du läst något mer av henne? :)

   Radera
  2. Ja, jag har läst "Etthundra mil" och snart ska jag läsa "Sophies historia". Hmm, känns som att jag har glömt någon. Aja, den kommer jag inte på nu iaf. Har du läst någon annan än "Livet efter dig" och "Arvet efter dig" ?

   Radera
  3. Jag har också läst "Etthundra mil", alldeles nyss faktiskt. Jättebra den med! Sophies historia ska jag nog också läsa snart, för har den hemma. Sedan verkar "Sista brevet från din älskade" jättebra och speciell, som alla Jojo Moyes böcker... Och nu i september kommer faktiskt en till!

   Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)