lördag 21 mars 2020

Du springer

Du springer. En antologi där 11 svenska författare fått bidra med sina tolkningar av hur det är att växa upp med allt vad det innebär. Det är noveller om kärlek, sorg och vänskap, bildberättelser om livet och att stå upp för sig själv, samt poetiska texter om livets komplexitet och bräcklighet. Här möter vi unga själar som springer bort eller mot, snabbt och ibland långsamt, alla sökande efter sin plats i livet.

* * *

A-brunn (Yrsa Walldén) har ett fint språk med bra flyt, och jag gillar idén med att låta ödet bestämma utifrån tecken. Jag har dock svårt att identifiera mig med huvudpersonen. 

Man pratar ändå aldrig om något som känns (Amanda Jonsson) har en underbar inledning och ett hoppfullt slut, men mitten är ganska ointressant, trots vissa ljusglimtar. 

Sorgens fem faser (Ruhani) sticker ut med sitt format där fokus ligger på effektfulla illustrationer. Texten är kort och slagfärdig och allt känns så rätt och är lätt att relatera till. 

En fucking fot (Mattias Edvardsson) bygger på intressanta tankar, men storyn engagerar mig inte och ”fucking” upprepas några gånger för mycket för att det ska kännas rimligt. 

Du springer (Elin Bengtsson) har en passande titel, du-perspektivet gör att den sticker ut och jag gillar slutet som ringar in hela den lite poetiska berättelsen på ett väldigt fint sätt. 

Städa (Iman Talabani) fångar mig verkligen. Jag älskar rytmen i texten - den känns nästan som en rap, och det är häftigt att ett banalt tema som städning kan bli en så spännande text!

Visklekar (Flora Wiström) har ett hårt språk med bra driv med fina djupare inslag, samt ett innehåll som man ofta kan relatera till, och det öppna och hoppfulla slutet passar perfekt. 

Krulla systemet (Bim Eriksson) är en rolig och fartfylld story som verkligen inspirerar till att våga säga ifrån och aldrig ta någon skit, men jag fastnar tyvärr inte för illustrationerna.

Jag vet inte vad jag är utan dig (Karl Modig) är en träffsäker och stark skildring av att växa upp. Jag gillar språket, men framför allt alla detaljer som direkt skapar igenkänning.

Agnes? (Saga Miketinac) sticker ut med sitt format, och jag gillar den poetiska stilen hos den fina berättelsen. Dessutom älskar jag det oväntat och breda slutet som inger hopp. 

När jag räknar somrar (Klara Krantz) är så sorglig och fin och jag gillar vagheten och att man egentligen knappt vet någonting, för det gör läsningen speciell och extra stark. 


Du springer är en lättläst samling med elva helt skilda berättelser som helt fritt skildrar hur det är att växa upp. Mina favoriter är Jag vet inte vad jag är utan dig och När jag räknar somrar, men jag är imponerad över alla berättelser och gillar framför allt att alla sticker ut, för det gör hela boken speciell och överraskande att läsa.

⭐️ ⭐️ ⭐️

Författare: Yrsa Walldén, Amanda Jonsson, Ruhani, Mattias Edvardsson, Elin Bengtsson, Iman Talabani, Flora Wiström, Bil Eriksson, Karl Modig, Saga Miketinac & Klara Krantz
Förlag: Vox by Opal
Utgivningsår: 2019
Antal sidor: 205 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Du springer
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)