onsdag 18 mars 2020

Gammal är alltid äldst

Tusen tack, Carl Plogbäck, för underhållande recensionsexemplar!

Gammal är alltid äldst, en fartfylld, underhållande bok om den 91 år gamla kemisten Willy som äntligen funnit svaret och uppfunnit ett piller som gör gamla människor yngre. För att kunna sprida sin mirakelmedicin krävs dock några testpersoner, och sedan också en hel del kapital. På så sätt dras den desperata Meron från hemtjänsten, den gladlynta, pensionerade rektorn Elsa, den vresige sprängmedelsexperten Börje och Willys trogna hund H2O alla in i en veva av värdetransportrån, kriminalitet och ett spel på liv och död. 

”Nu behöver jag din hjälp.”
   ”Med vad?”
   Willy tog upp en ask med mintpastiller ut koftfickan och skakade den framför Merons ansikte.
   ”Med de här. Jag behöver tre testpersoner. Det ska vara gamla människor och i så gott skick det går.”
s. 25

* * *

Det första jag tänkte på när jag fick frågan om jag ville recensera den här boken var Pensionärsligan (Catharina Ingelman-Sungberg). När jag började läsa den tänkte jag också på Pensionärsligan. Så även nu när jag har läst ut den. 

Det är på både gott och ont.

Gott eftersom att Ingelman-Sundbergs böcker är riktigt underhållande, så att jämföras med dem är stort. Ont eftersom de är så bra att det är svårt att nå lika högt med något så likt.

Gammal är alltid äldst är rolig att läsa och det är befriande att få skratta medan man läser. Boken är stundtals otroligt spännande och smart och underfundigt skriven. Jag älskar också det breda, unika och välskapta persongalleriet. Den når inte riktigt lika långt som Pensionärsligan, och det är ju omöjligt att inte jämföra böckerna. 

Det är bra driv, men det finns segare partier och flera gånger behövde jag faktiskt lägga ifrån mig boken och läsa något annat än stund innan jag kunde ta nya tag. Det kanske beror på att det blir lite hoppigt mellan alla olika perspektiv, och Plogbäck hade nog vunnit på att berätta från ett perspektiv och undvika sidospår och det hastiga, stora avslöjandet i slutet.

Gammal är alltid äldst är genialisk underhållning med ett imponerande persongalleri. Det är befriande att få skratta medan man läser, men jag saknar en tydlig röd tråd som håller hela vägen. Även om boken sticker ut är den i slutändan en svag kopia av Pensionärsligan. Men för den som vill ha lättsam, klurig underhållning är den absolut läsvärd!

⭐️ ⭐️ ⭐️ 

Författare: Carl Plogbäck
Förlag: Carl Plogbäck Bokförlag
Utgivningsår: 2019
Antal sidor: 277 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Gammal är alltid äldst
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)