söndag 1 mars 2020

Hur får vi unga att läsa mer?

Hyllningen till ungdomsboken på Lidingö stadsbiblioteket i mitten av februari, samt en intressant konversation fick mig att fundera på varför de flesta unga idag inte läser.

Hur ska vi egentligen få fler unga att läsa mer?



En god grund
Jag frågade er följare på Instagram och nästan alla svarade att någon läst högt för er när ni var barn. Slutsats: det behövs en bra grund för att skapa läsare, och där är föräldrarnas roll avgörande. Jag är övertygad om att jag själv aldrig hade blivit en läsare om mina föräldrar inte hade högläst för mig nästan varje kväll. Dessutom introducerade de mig tidigt till biblioteket, som snabbt blev en del av livet. 

Samtidigt finns givetvis unga som läser fastän de inte hade någon som visade dem den världen när de var små. Och så finns exempelvis min lillasyster som fick samma introduktion till bokvärlden som jag, men idag ändå väljer Netflix framför en roman. Så även om högläsning är en god grund är den inte hela lösningen. 


Man tycker om det man är bra på
Så är det väl ändå med det mesta? Jag tror inte att läsning är något undantag, och när jag frågar jämnåriga varför de inte läser så tycker de oftast att det är tråkigt eller jobbigt, och det är ju ingen hemlighet att läsförståelsen bland unga minskar. 

Så hur får vi unga att bli bättre på att läsa, så de börjar uppskatta det? En absolut omöjlig fråga att besvara, men jag tänker att allt börjar i skolan. Det behövs engagerade lärare som tidigt lär ut läsning och ser till att det inte blir något negativt, utan att barn från början ser positivt på att öva sin läsförmåga, för det kommer göra det lättare för dem att tycka om läsning i framtiden. DET är ju dock lättare sagt än gjort. 


Digitaliseringens roll
Sedan måste vi också förstå vad unga gör istället för att läsa, och det vet vi väl alla svaret på? Dagens informationssamhälle erbjuder ständig underhållning överallt, vilket skapat en kultur där man ständigt pumpas med så mycket information att man måste selektera, vilket fått till följd att man måste bli belönad direkt. Man orkar inte vänta flera kapitel, utan vill bli underhållen genom bara en Instagrambild, en Youtubevideo eller ett serieavsnitt. 

Vi måste inse värdet i att ibland vänta lite på spänningen och belöningen och inte falla offer för digitaliseringens baksidor. Ungas beroende av mobiler och sociala medier är ett växande problem och absolut en bidragande faktor till den ökande psykiska ohälsan, och böcker är utmärkt som paus från sociala medier och teve; frågan är bara hur vi får unga att inse det. 


Den bortglömda ungdomsboken
Jag kan uppleva att den allmänna uppfattningen bland unga är att när man går från mellanåldern måste växla från LasseMaja direkt till Dostojevskij eller Camilla Läckberg. MEN efter barnböckerna kommer ungdomsböckerna, som tyvärr ofta blir bortglömda. I både bokhandlar och bibliotek är oftast de hyllorna minst, och även om det handlar om efterfrågan är jag säker på att intresset för läsning hos unga skulle stiga om fler upptäckte den här fantastiska genren, och då behövs hjälp från bokhandlar, bibliotek och förlag. För 11-åriga jag roades kanske inte längre av mellanåldersdeckare, men att direkt gå till vuxenböckerna fungerade varken sett till språk eller igenkänning. 


Ljudböcker är kontraproduktivt
Sist en möjlig vattendelare, men jag tror att ljudböckernas storhet är en del av problemet. Jag själv lyssnar inte på ljudböcker och borde kanske inte uttala mig alls, men jag tänker så här: de senaste åren har flera influencers och andra kända personer skrivit böcker som lockat unga, men samtidigt har ljudboksvärlden exploderat och möjliggjort för unga som vill läsa om sina idoler att ta del av böckerna utan att behöva läsa dem. 

Visst är ljudböcker ett utmärkt komplement till vanliga böcker, men jag tror inte att dagens utveckling är till fördel när det handlar om att få unga att läsa mer. För väljer unga mellan att sätta sig ned och läsa eller göra något annat medan man har en bok i öronen, väljer nog de flesta det senare. Och då lyssnar man troligen inte lika noggrant som om man skulle ha läst samma berättelse, och förstår kanske inte böckers storhet. Eller så inser man mirakulöst nog det underbara med böcker och väljer att börja läsa mer, och då är ju ljudböcker perfekt! Och märk väl att frågan här är hur vi får unga att läsa mer, inte ta del av litteratur i största allmänhet, för då är ju ljudböcker optimalt!



Det var några av mina tankar kring hur vi ska få fler unga att vilja läsa. Dela gärna med er om ni har andra förslag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)