torsdag 27 februari 2020

Vanaheim & Nidavelir

Tack snälla, L.T. Jägrud, för intressant recensionsexemplar!

Vanaheim & Nidavelir är första boken i L.T. Jägruds serie De nio världarna, och en äventyrsbok med grund i den nordiska mytologin. Av en slump hamnar Atle i en annan värld – Vanaheim, där både naturen, människorna och sederna är annorlunda. Tillsammans med Vigdis inleder Atle en resa för att ta sig hem till Mannheim igen, men det blir en turbulent resa som ger båda två nya insikter om sig själva samt om världarna bortom Vanaheim och Mannheim. 

”Vid alla makter. Jag har blivit galen! Himlen är grön!”
   Han pekade uppåt.
   ”Vindvävaren, ja. Klart den är. Det har den alltid varit. Är du riktigt frisk eller?
   Atle undrade detsamma. Himlen var grön. Inte blå som hemma i Midgård utan grön som blad, gräs eller strån var. 
s. 12-13

* * *

Jag har aldrig varit intresserad av nordisk mytologi, men tänkte att jag kunde ge den här boken en chans när författaren erbjöd mig ett exemplar (tack igen!). Och Linnea Jägrud lyckas få även mig fängslad av sin bok, vilket är ett mycket gott betyg!

Det är en spännande och intressant tolkning av den nordiska mytlogin. Det märks tydligt att det ligger gedigen research bakom, i varenda ordval, normerna och miljöerna, vilket gör hela stämningen otroligt autentisk. Dessutom är jag glad att språket är enkelt och inte tungt som det gärna blir i böcker som är fyllda av en massa fakta om främmande världar.

Jag saknar dock en tydlig upplösning och att det verkligen händer någonting stort i slutet, men kanske kommer det i uppföljaren? För oavsett om spänningen inte håller ända till slutet blir jag absolut intresserad av den värld Jägrud smidigt och lättsamt introducerar sina läsare till, och ser fram emot uppföljaren. 

Vanaheim & Nidavelir ger tack vare imponerande research en oväntat spännande och intressant inblick i den nordiska mytologin. Det är lättläst och samtidigt lärorikt, även om spänningen inte riktigt håller samma höga nivå hela boken igenom. Jägrud ger mersmak med sin tolkning av nordisk mytologi och jag ser fram emot fortsättningen!


⭐️ ⭐️ ⭐️

Författare: L.T. Jägrud
Förlag: Visto förlag
Utgivningsår: 2019
Antal sidor: 247 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: De nio världarna, Del 1
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Vanaheim & Nidavelir
Andra delar i serien: 
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)