måndag 17 februari 2020

Stolthet och fördom

Stolthet och fördom av Jane Austen blev först utgiven år 1813, då under pseudonym. Numera omnämns den ofta som en tidlös klassiker, och i den möter vi unga Elizabeth Bennet och hennes systrar i södra England. I centrum för boken finns ett fideikommiss som får Elizabeths mors enda önskan att bli att hennes döttrar ska bli bra gifta, så arvet inte går förlorat till döttrarnas morbror. Snart blir Elizabeth friad till, och hon tvingas ta beslut som ska komma att påverka både hennes och familjens framtid för alltid. Ska hon följa sitt hjärta eller sin moders högsta önskan? 

”Jag har hela mitt liv strävat efter att undvika de svagheter som ofta gör att en skarp intelligens blir förlöjligad.”
   ”Som fåfänga och stolhet.”
   ”Ja, fåfänga är en svaghet. Men stolthet – den verkligt överlägsna naturen kan styra sin stolthet rätt.”
   Elizabeth vände sig bort för att dölja ett leende.
s. 85 (e-boken)

* * *

Att jag började läsa den här saken beror i huvudsak på två saker: min lillasyster har av outgrundliga skäl bönat och bett mig om att göra det i flera månader, och jag har som mål för året att läsa klassiker. Och när jag läste att boken beskrevs som en ”mäktig kärleksroman som man kan läsa gång på gång” ska jag erkänna att jag verkligen blev nyfiken.

Att det är en mäktig kärleksroman kan jag dock inte hålla med om, utan jag saknar att bli berörd av kärlek. Å andra sidan är det en mäktig bok på andra sätt. Det är otroligt fascinerande att läsa om den här världen så långt ifrån min och synen på äktenskap och just kärlek. Temat stolthet och fördom kommer också verkligen till sin rätt och är otroligt intressant att läsa om, och absolut någonting som går att applicera även i dagens samhälle.

Det är också det som imponerar mest: det är en fullkomligt tidlös bok. Det märks knappt på språket att boken skrevs för mer än 210 år sedan. Det är en oväntat lättläst bok som är enkel att ta till sig, och även fast den skildrar en värld långt bort kan man känna igen sig. Elizabeth är en fantastisk karaktär som verkligen inspirerar och det är verkligen häftigt hur jag i flera avseenden kan känna igen mig i henne trots att över 200 år skiljer oss åt.

Stolthet och fördom är inte den mäktiga kärlekshistoria som jag väntat mig, men den gör mig ändå inte besviken. Det är en tidlös roman som upprör, fascinerar och inspirerar. Språket är lättsamt, handlingen spännande och miljöerna fulländade. Att det är mer än 210 år sedan Jane Austen färdigställde sin berättelse om fem unga systrar i ett fideikommiss i södra England gör det här till en mäktig klassiker som aldrig kommer gå ur tiden. 

⭐️ ⭐️ ⭐️ 

Författare: Jane Austen
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgivningsår: 2011 Original: 1813) 
Antal sidor: 544 st (Inbunden: 475 st)
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Pride and Prejudice
Annat: Läst som e-bok

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)