fredag 7 februari 2020

Jag klyver er itu

Tack snälla, Rabén & Sjögren, för det fina recensionsexemplaret!

Jag klyver er itu är Tamara Mivellis debut, och den handlar om Mary, som just tagit studenten och är i en vilsen fas av livet. Hennes egen familj är i spillror, och även fast pojkvännen Filips familj verkar ideal på håll har också den sina brister. Och just nu klyver Mary dem itu, genom att vara där fastän hon egentligen inte hör till. Var hör hon egentligen hemma, och vem vill hon egentligen vara? 

Jag klyver deras trio som en pil.
   Filip, pappan och mamman åt varsitt håll.
   Kvar står jag i mitten.
   Homewrecker.
s. 63

* * *

Det som gör mig mest imponerad är balansen i Tamara Mivellis språk. Det är uppenbart att det finns eftertanke bakom varje ord, men samtidigt känns det som att varje ord bara skrivits ned från hjärtat, utan reflektion. Språket är äkta, nära och rått, men också djupt, starkt och poetiskt vackert. Mivelli lyckas exemplariskt med att finna en unik balans i sitt språk, och det gör att boken sticker ut och blir intressant. 

Jag väntar dock på något som ska knyta ihop alla lösa trådar, men det kommer aldrig. Samtidigt är det planlösa berättandet fascinerande. Det är bara ett hopplock av - egentligen meningslösa - oredigerade tankar och händelser, men det blir så starkt. Tankar väcks kring rasism, identitet, kärlek, familj och livet i stort och det är lätt att känna igen sig i det vardagliga och oförfinade. 

Jag klyver er itu är en oredigerad dagbok med meningslösa reflektioner, men också ett poetiskt mästerverk med eftertanke bakom varenda ord. Det är enkelt att känna igen sig i de vardagliga och råa skildringarna, och samtidigt öppnar boken upp för mycket tanke och reflektion. Tamara Mivellis debut är ett språkligt mästerverk som gör mig nyfiken på hennes fortsatta skrivkarriär! 

⭐️ ⭐️ ⭐️ 

Författare: Tamara Mivelli
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2020
Antal sidor: 123 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Jag klyver er itu
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)