söndag 2 februari 2020

Jobba med böcker – Förläggare på Lavender Lit

Godmorgon!

Det är dags för första inlägget i min serie ”Jobba med böcker” där jag försöker ta reda på mer om olika yrken relaterade till böcker, för att ge både mig själv och er lite tips på vad man kan hitta på i livet. 

Till dagens inlägg har jag intervjuat Sofia Ejheden som är bokförläggare på Lavender Lit - ett bokförlag som ger ut böcker för unga vuxna och vuxna, och som trettiofemåriga Sofia dessutom är grundare till. 

Nu lär vi känna förläggaryrket och förläggaren Sofia lite bättre!

* * *

Beskriv ditt jobb med en mening.
Kaotiskt, stressigt, roligt och underbart.


”Kaotiskt, stressigt, roligt och underbart.”

Hur ser en vanlig dag på ditt jobb ut?
Man skulle kunna säga att ingen dag är den andra lik på ett litet förlag. Jag jobbar hela tiden med böcker som redan har kommit ut, böcker som är på väg att ges ut och böcker som ska komma ut om 6–12 månader. Jag läser massor av manus, köper rättigheter och ser till att böckerna blir översatta, får ett omslag, blir redigerade och tryckta, samt har kontakt med press och inköpare. En stor del av mina dagar består av att skicka mejl: till tryckerier, agenter, scouter, författare, frilansare, journalister och bokhandlare.


”Ingen dag är den andra lik på ett litet förlag.”

Vilken utbildning och erfarenhet krävs för att få jobba hos er?
Det beror förstås på vilken typ av tjänst vi utlyser – men om det rör sig om en redaktionell tjänst behöver man vara riktigt vass på i synnerhet svenska språket. Att ha läst förlagskunskap på universitetet kan också vara en bra grund att stå på.

Vilken typ av personer passar som bokförläggare?
Oj, vad svårt! Personer som lever och brinner för böcker och inte kan tänka sig att göra något annat än att jobba med litteratur?

Vad är det bästa med ditt yrke?
Att jag jobbar med det jag älskar mest i hela världen.


”Jag jobbar med det jag älskar mest i hela världen.”

Vad gillar du minst med yrket?
Haha, att jag aldrig kan ta semester? Men det är till viss del självvalt, så jag får väl skylla mig själv!

Vad är det svåraste med ditt jobb?
Att nå ut med alla böcker på det sätt de förtjänar. I synnerhet som mediernas kulturbevakning blir allt mindre.


Varför valde du att bli bokförläggare?
För att jag inte skulle kunna tänka mig att jobba med något annat än böcker.



Tack snälla, Sofia, för att du medverkade i intervjun, samt för dina spännande svar. Lycka till i fortsättningen med Lavender Lit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)