måndag 10 februari 2020

Allt jag vet om kärlek

Tusen tack, Gilla Böcker, för ett magiskt recensionsexemplar!

Allt jag vet om kärlek är Katja Timgrens senaste ungdomsroman, utgiven av Gilla Böcker. Det är en spirande kärlekshistoria mellan Axel och Petter, fast med en mörkare baksida. Det handlar om starka känslor och viljan att göra något meningsfullt med livet och finna vem man verkligen är. Det handlar också om att stå vid sidan om och inte kunna göra någonting när någon mår dåligt. Om känslan av att inte räcka till fastän man själv känner att man funnit sin själsfrände. Det är en känslostormande, hjärtskärande och stark berättelse.

Han kan inte förvandlas tillbaka till den han var innan Petter. Till den s0m ville plugga till ingenjör här i stan. Som aldrig hade varit på nån demonstration, som aldrig skulle ägna en lördag åt att baka piroger till en stödspelning. Den Axel som inte visste att det finns mer att bry sig om än nästa fysikprov eller fest, finns inte mer.
s. 170

* * *

Jag kände direkt att det här är en bok utöver det vanliga.

Redan första gången jag hörde talas om Allt jag vet om kärlek visste jag att jag måste läsa den. Och när jag väl gjorde det blev jag kluven.  Jag ville sträckläsa ut den första kvällen för att den var så bra, och samtidigt bara läsa en sida om dagen för att den aldrig skulle ta slut. 


En del människor är solar, tänker han. Andra är planeter och planeterna behöver en sol att snurra runt.
   Axel är inte solen. Han är en ganska avlägsen planet, som Uranus. Det kan gå länge innan nån i solsystemet ens upptäcker att Uranus finns.
s. 32

Katja Timgrens språk är magiskt och träffsäkert, för författaren sätter ord på sådant jag själv tänkt utan att kunna formulera. Språket är starkt och fyllt av känslor, utan att egentligen säga särskilt mycket. Timgren skriver äkta, mäktigt och orimligt vackert.


Motsatsen till skräck är drömmar. [...] Motsatsen till regn är törst.

s. 41

Det som också är speciellt är att man redan från början vet att det här inte är någon kärlekshistoria med ett lyckligt slut, så man njuter aldrig fullt ut av den vackra kärleken – även om den verkligen berör och känns – utan mörkret lurar ständigt i bakgrunden, vilket gör stämningen speciell. Redan från början känner man förtvivlan över att världen inte kunde tillåta Petter och Axel vara lyckliga. 


Dom såg på varann och världen förintades.

s. 41

Min enda invändning är att det går för snabbt mot slutet. Jag hade gärna läst minst 180 sidor till om Petter och Axel, och då hade boken kunnat hålla världsklass hela vägen. Fast något jag verkligen uppskattar är att även fast det handlar om psykisk ohälsa i en relation så saknas det där klassiska ”att fixa någon”-temat, och det är härligt nytänkande. 


Allt jag vet om kärlek är en fullträff. Katja Timgren skriver magiskt vackert, äkta och träffsäkert, och jag ville både sträckläsa ut boken den första kvällen för att den var så bra, och samtidigt bara läsa en sida om dagen för att den aldrig skulle ta slut. Det är mörkt men vackert, känslosamt och viktigt, och en berättelse som är omöjlig att släppa. Allt jag vet om kärlek gjorde ett starkt avtryck hos mig och kommer bli svår att glömma. 


⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ 

Författare: Katja Timgren
Förlag: Gilla Böcker
Utgivningsår: 2020
Antal sidor: 181 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Allt jag vet om kärlek
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)