fredag 21 februari 2020

Creepypasta - Spökhistorier från internet

Tack snälla, B. Wahlströms, för ett oväntat bra recensionsexemplar!

Creepypasta är en ny version av Jack Werners succé från 2014, där ett kapitel om den framgångsrika Creepypodden har adderats. Här får läsaren dels ta del av en massa mer eller mindre läskiga och obehagliga spökhistorier från okända delar av internet, allt uppdelat i olika teman som utforskar spännande internetfenomen. Det är alltifrån getmän, slender man och artificiell intelligens, till mystiska fotografier, bortglömda filmer och läskiga texter. 

Det enda, bästa och mest effektiva verktyg vi har för att skapa en minnesvärd stund för lyssnaren är lyssnarens egen förlösta visualisering. Den bästa skräcken är den som uppstår i en lyssnares eget huvud, när hen med egen fantasi får iscensätta en bra historia.
s. 49


* * *

Jag ska vara ärlig: när jag öppnade paketet från B. Wahlströms innehållandes den här boken var min första känsla skepsis. För jag har aldrig förstått grejen med skräck.

Vilken tur då att Creepypasta är mycket mer än bara skräck! 

Efter bara ett femtiotal sidor fick jag erkänna mig motvilligt fascinerad över den intressanta, välskrivna boken. Jack Werner har gjort gedigna undersökningar, vilket märks tydligt på de uttömmande analyserna och spännande exemplen. Boken är verkligen fylld med unika berättelser och fenomen. 

Dessutom är Werner en otroligt talangfull berättare. Det varvas snyggt mellan spökhistorier och egna reflektioner och förklaringar, och språket är lättläst utan att bli simpelt och detaljrikt utan att bli överdrivet. Samtidigt insåg jag snart att det skulle bli för mycket att läsa hela boken direkt, men att läsa ett kapitel och sedan lite i en annan bok emellan var perfekt för att det inte skulle bli enformigt. 

Slutligen vill jag också nämna att mina favorit-creepypastor i boken är Radiostationerna i Fallout 3 (s. 157-162) och Livet inuti maskinen (s. 134-144). Både obehagliga, intressanta och den sista verkligen aktuell med tanke på utvecklingen kring AI. 

Creepypasta är en mycket positiv överraskning och en bok för alla som vill få en talangfullt berättad snabbguide till internets märkligaste vrår. Det är spännande, intressant och välformulerat, och Jack Werner har skapat bra dynamik mellan de olika kapitlen, egna reflektioner och andras berättelser. Till en början var jag skeptisk, men boken visade sig både fascinera, intressera och överraska.

⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️

Författare: Jack Werner
Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2020 
Antal sidor: 476 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Creepypasta
Annat: Nyutgåva av succén från 2014, med ett nytt kapitel om Creepypodden

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)