måndag 24 februari 2020

Älskade

Älskade är skriven av nobelpristagaren i litteratur från 1993 - Toni Morrison. Det är en stark, smärtsam och krass skildring av slaveri. Sethe lyckades fly och är numera fri, fast är hon verkligen det när tiden på Sweet Home fortfarande alltid finns närvarande i hennes tankar och handlingar? Inte ens i sitt hem får hon frid, och då en märklig ung flicka som presenterar sig som ”Älskade” kastas in i Sethes och dottern Denvers liv ställs allt på sin spets. För Älskade väcker smärtsamma minnen till liv; minnen som Sethe helst vill trycka bort, om tiden i slaveriets grepp och konsekvenserna det fått i Sethes liv. 

Min Lilla Älskade. Men det hon fick med, det hon bestämde sig för, var det viktigaste ordet. [...] Det måste räcka. Det räckte som svar åt nästa predikant och nästa antislaverikämpe och åt hela stan som var full av avsky.
   Hon nöjde sig med friden i sin egen själ och glömde den andra: lillflickans själ. Vem hade trott att en stackars liten baby kunde känna ett sånt raseri?
s. 14

* * *

”Dom är inte på Sweet Home. Skollärarn fick dom inte.”
   ”Det kanske finns det som är värre.”
   ”Det är inte min sak att veta vad som är värre. Det är min sak att veta vad som är, och att hålla dem borta från det som jag vet är hemskt. Och det gjorde jag.”
[...]
”Du har två fötter, Sethe, inte fyra”, sa han, och i detsamma reste sig en skog mellan dem, väglös och tyst.
s. 258

Vi läste bland annat utdraget ovan ur Älskade i höstas på en svensklektion, och den upplevelsen samt att Toni Morrison fått nobelpriset i litteratur fick mig intresserad av att läsa hela boken, och det är jag glad att jag gjorde.

Hon skulle ha dött om jag inte hade dödat henne, och det kunde jag inte utsätta henne för.
s. 312

Det är en stark berättelse med tunga budskap, och det i sig gör inte boken unik, men vad som får den att sticka ut är att språket framhäver budskapet på ett genomtänkt sätt. Morrison skriver enkelt, rått, naket och hårt och att läsa boken ger speciella känslor och att allt känns väldigt äkta, påtagligt och nära. Som läsare känns det verkligen som att man är där, och det viktiga, intressanta och smärtsamma budskapet träffar en direkt. 

Något jag dock finner jobbigt är att boken är väldigt krävande att läsa. Man måste ständigt vara fullt fokuserad för att hänga med när det skiftar mellan berättarperspektiv och nutid och dåtid, och kan aldrig bara glida med. 

Det såg aldrig så hemskt ut som det var, och det fick henne att undra om helvetet också var ett vackert ställe.
s. 16

Överlag är dock boken mycket läsvärd och ger ett trovärdigt, unikt och hjärtskärande perspektiv på slaveri. Den går mycket djupare än kring de direkta menen, och tar upp hur man vill fly från slaveriet, men att det ändå alltid finns närvarande då det varit en så stor del av livet, samt hur man kan föredra döden framför att återigen bli slav. Den här boken har verkligen gett mig nya insikter, vilket är något av det bästa böcker kan ge oss.

”Vad beror det på att alla som rymde från Sweet Home jämt pratar om det? Ni kunde väl ha stannat om det var så fint där.”
   ”Vad är det du säger, flicka?”
   Paul D skrattade. ”Det är så sant som det är sagt. Hon har rätt, Sethe. Det var inget Hem, ljuva hem.” Han skakade på huvudet.
   ”Men det var där vi var”, sa Sethe. ”Allihop. Det kommer tillbaka antingen vi vill eller inte.”
s. 28-29

Älskade är en smärtsam, stark berättelse som ger viktiga perspektiv på slaveri. Det är rått, naket och hårt skrivet och Morrisons bok väcker viktiga tankar och känslor. En viktig bok om en enorm tragedi, som tack vare språket enkelt når fram med budskapet till sina läsare. 

⭐️ ⭐️ ⭐️ 

Författare: Toni Morrison
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgivningsår: 2018 (Original: 1987) 
Antal sidor: 426 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Beloved
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)