måndag 23 mars 2020

I väntan på Jacques

I väntan på Jacques är Elin Säfströms senaste bok och en historia om Lollo som är trött på sitt liv och jobbet i telefonkundtjänsten hos Telenova, så när hon kan drömmer hon sig bort till sitt fantasiliv med Jacques. När hon en dag möter en gråtande kvinna i trapphuset inser hon att svaret på hennes drömmar bor i samma hus. Problemet är bara att Jack är försvunnen. Lolla bestämmer sig för att finna honom och befinner sig snart intrasslad i en härva av lögner, dilemman och komplicerade känslor. 

Jack var svaret på mina drömmar, det var jag övertygad om.
   Med ens stod det klart för mig vad jag måste göra: jag måste hitta Jack, kosta vad det kosta ville.
s. 53-54

* * *

Jag hann inte läsa många sidor innan jag påmindes om varför jag älskar Elin Säfströms böcker. 

Precis som böckerna om Tilda är det en osannolik och helgalen story Säfström bjuder in läsaren till, och jag älskar det. Lolla som huvudperson är dessutom klockren och helt underbar och det blir inte en tråkig stund med henne. Jag överraskas ständigt och det är länge omöjligt att veta hur boken ska sluta. 

”Det här är inte ditt riktiga jobb. Dy är berömd, Lollo, och alla älskar dig.”
[...] 
   Jag rycktes skoningslöst tillbaka till den grå verkligheten.
[...]
   ”I väg och sälj Nyfiken-i-en-strut-abonnemang nu. Jag litar på dig.”
   Hon gav mig ett tunt, humorlöst leende och riktade åter sin uppmärksamhet mot datorskärmen.
   Kärringjävel.
s. 12-13

Samtidigt finns det mörkare delar i boken, och jag tycker att det väger upp det humoristiska väl. Det är intressant att exempelvis följa Lollos relation till sin syster och mamma, och hur det tragiska som hände för ett tag sedan med systern följer med genom hela boken och på olika sätt kopplas till nutiden. 

Det här är inte heller klassisk feelgood, utan något helt annat. Det är visserligen fokus på Lollos knäppa idé om att Jack är hennes drömman, men det är ändå inte kärleksrelationer som är i fokus, och jag tycker om det, för det gör att boken sticker ut. Istället handlar det mycket om problem i samhället och familje- och vänskapsrelationer och det är verkligen uppfriskande med feelgood som inte slutar som romance. 

I väntan på Jacques är unik och färgstark på alla sätt. Det är galet, knäppt och underhållande, men också djupt, tänkvärt och hjärtekrossande, allt i perfekt balans. Dessutom älskar jag att det inte är kärlek som är i centrum, för det gör boken oväntad. Elin Säfström gör mig aldrig besviken!

⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️

Författare: Elin Säfström
Förlag: Lavender Lit
Utgivningsår: 2020
Antal sidor: 328 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: I väntan på Jacques
Annat: Finns som e-bok och ljudbok.

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)