söndag 8 mars 2020

Internationella kvinnodagen 2020 – 5 boktips

Söndagen den 8 mars 2020 och idag uppmärksammas Internationella kvinnodagen.

Det är en dag för att belysa vikten av ett jämställt samhälle, peka på orättvisor och hemskheter som kvinnor utsätts för och lyfta fram alla initiativ som tas för kvinnors skull. 

För att uppmärksamma den här dagen tänkte jag lyfta fram några böcker som kan bidra till både inspiration och förändring när det handlar om jämställdhet. 


I Inte som du vänder Johanna Schreiber och Ida Ömalm Ronvall på de typiska könsrollerna, vilket effektivt får läsaren att tänka till kring hur samhället egentligen ser ut. Här har tjejerna makten över killarna, får allt serverat och har alltid övertaget. En viktig bok som ifrågasätter situationen i samhället och som absolut kan vara början till en förändring.

Moxie av Jennifer Mathieu är en inspiration till kvinnor att våga säga ifrån och gå ihop med varandra. Det handlar till exempel om hur kvinnor anklagas för sina klädval när det är killarnas attityd som är problemet, men framför allt är det en bok om hur tillsammans är stark och när tjejer oavsett plats i hierarkin finner gemenskap och styrka att säga ifrån. 

Åsa Hellbergs första ungdomsbok Sexstrejken handlar om tre gymnasietjejer som får nog av sexuella trakasserier, skällsord och dickpicks, så de utlyser en sexstrejk under högljudda protester. Konsekvenserna blir både bättre och allvarligare än någon kunnat tro, och tack vare strejken konkretiseras de problem som finns i samhället. 


Genom poesi förmedlar Ida Eklöf i Moder Justitia ett starkt och tänkvärt feministiskt budskap. Det är lättläst men tungt, hårt men med glimten i ögat, och en bok som med få ord för fram flera starka och viktiga budskap med fokus på kvinnors rättigheter och problemen med brist på jämställdhet. 

Ett svart får i den här listan är Margaret Atwoods Tjänarinnans berättelse, men jag tycker den förtjänar en plats här då den blir alltmer relevant när det handlar om samhällets utveckling. Här har det gått så långt att kvinnors rättigheter är helt inskränkta, och det är skrämmande, men också en viktig bok att ha i åtanke när man ser tendenser i världen idag.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)