onsdag 11 mars 2020

Jobba med böcker – Bibliotekarie på Stadsbiblioteket i Stockholm

Hej på er!

Det är dags för ett nytt inlägg i min serie där jag försöker ta reda på mer om olika yrken relaterade till böcker. Till dagens inlägg har jag intervjuat en bibliotekarie från Stadsbiblioteket i Stockholm. Hon heter Sandra Sporrenstrand, är 42 år gammal och har sedan år 2001 jobbat inom själva organisationen "Stockholms stadsbibliotek" (dit ungefär 40 bibliotek i Stockholmsområdet hör). 

Nu lär vi känna bibliotekarieyrket och bibliotekarien Sandra lite bättre!

* * *


Beskriv ditt jobb med en mening.
En bibliotekarie behöver inte veta någonting, men ska kunna ta reda på allt. (Lite tillspetsat, förstås, men det stämmer i stort.)

”En bibliotekarie behöver inte veta någonting, men ska kunna ta reda på allt.”

Hur ser en vanlig dag på ditt jobb ut?
Som i så många andra yrken finns ingen vanlig dag. I går tillbringade jag mycket tid i informationsdiskar, där jag hjälpte besökare med ljudböcker om vikingar, redde ut när under 1860-talet Henrik Lilljebjörns ungdomsminnen gavs ut och förklarade hur man får åtkomst till Stockholms fastighetskalender i digital form. I dag förbereder jag mina bokpresentationer till kommande ”After Work Bok & Film”, den här gången om skräckromantik. I morgon jobbar jag med Stockholmskällan (www.stockholmskallan.se), webbplatsen som samlar och presenterar Stockholms kulturarv (men jag kommer att smyga iväg till vår Poesibazar klockan 12 och höra en liveinspelning av en poesipodd).

Vilken utbildning och erfarenhet krävs för att få jobba hos er?
Inom Stockholms stadsbibliotek finns en rad olika yrken – utöver bibliotekarie kan man arbeta som kommunikatör, IT-tekniker, ljudtekniker, producent o.s.v. – men vad gäller bibliotekarier har de flesta en examen i biblioteks- och informationsvetenskap och många har också läst litteraturvetenskap, vilket inte ingår i bibliotekarieutbildningen. Andra har en akademisk utbildning som bedöms som likvärdig och övrig erfarenhet som passar för just deras tjänster.
 
”Förskolan och forskaren ska få lika bra service.”


Vilken typ av personer passar som bibliotekarier?
Det finns många olika typer av bibliotek, men på ett större folkbibliotek behöver en bibliotekarie vara en kompetent, snabbtänkt och stresstålig informationssökare med god social förmåga. Specialkunskaper inom olika ämnen eller kunnighet inom katalogisering, databaser o.s.v. är så klart värdefullt även på folkbibliotek, men den som arbetar i våra informationsdiskar behöver framför allt vara beredd på att få frågor om precis vad som helst av vilken typ av besökare som helst, ofta helt utan ställtid. Förskolan och forskaren ska få lika bra service.

Vad är det bästa med ditt yrke?
Vi har alla olika preferenser. Det jag blir gladast av är nog en lyckad bokcirkelkväll, där främlingar möts i nördiga samtal om en gemensam läsupplevelse.

”Det jag blir gladast av är nog en lyckad bokcirkelkväll, där främlingar möts i nördiga samtal om en gemensam läsupplevelse.”

Vad gillar du minst med yrket?
Som kommunal verksamhet är vi beroende av att tilldelas tillräckliga resurser. När biblioteken får för små resurser blir vi underbemannade och verksamheten inskränks. När samhället i övrigt får för små resurser letar sig sociala problem snabbt in på biblioteken.

Vad är det svåraste med ditt jobb?
Att hinna med alla uppgifter, de inspirerande och de trista.

”När biblioteken får för små resurser blir vi underbemannade och verksamheten inskränks.”

Varför valde du att bli bibliotekarie?
Jag var intresserad av läsning, text och språk och funderade på bibliotekarieyrket, men först efter att ha läst litteraturvetenskap bestämde jag mig för att satsa på att utbilda mig till bibliotekarie och söka mig till folkbibliotek.

Är det ni själva som väljer vilka böcker ni köper in?
Det finns en grupp bibliotekarier som ansvarar för medieinköp för hela Stockholms stadsbibliotek, men visst ansvar ligger på biblioteken och alla bibliotekarier har möjlighet att påverka genom inköpsförslag. Och det har alla låntagare också!


Tusen tack, Sandra, för att du ville medverka i intervjun, samt för intressanta och inspirerande svar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)