söndag 16 oktober 2016

"Stanna"

Av Flora Wiström

Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2016
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 376 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Stanna
Annat:

Obs! Recensionen innehåller spoilers från tidigare delar 

Handling: Det är vinter i Stockholm när Ester ser honom för första gången. Han väljer en bok om Frida Kahlo och betalar utan att se Ester i ögonen. Utanför antikvariatet ligger snödrivorna som strandade valar och det är beckmörkt redan klockan tre. Ester vågar inte fråga om hans nummer, trots att bästa kompisen Hanins röst ekar i huvudet: go for it.

Det är tur att Ester har Hanin som tränger sig före i kön till klubbarna, klottrar "onanera mera" på husväggarna och trycker på skicka när Ester tvekar.
-Handling från Bokus.se

Omdöme: Jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till Stanna. Det är en fin och mysig historia man får uppleva, men inte så mycket mer. Det är en platt story och den är inte så unik, vilket är trist. Men jag tycker mycket om Ester som berättare. Hon ger mycket till boken. Hon har en stark röst och jag känner ofta igen mig i henne. Handlingen är fin och  intressant och kunde verkligen blivit bra, men tyvärr kommer budskapet inte riktigt fram. 

Hela storyn känns tyvärr ganska overklig och allt går lite för lätt. Ester träffar Eli en gång och sedan börjar deras historia direkt... Det är inte så trovärdigt, och det gör det så mycket svårare att relatera. Dock gillar jag alla vändningar som sker. Det är mycket upp och ner och budskapet i grunden är fint och viktigt. Sedan att boken inte riktigt får mig att känna så mycket förtar lite av det fina och det är svårt att se något speciellt hos Stanna. 

Man blir alltid så lurad av korta kapitel. När man ska sluta läsa kollar man hur långt nästa kapitel är och är det tio sidor väljer man nog att avsluta där och då. Om det däremot är tre sidor läser man nog det kapitlet också. Och så kommer nästa kapitel, även det på tre sidor. Och ytterligare tre sidor... Så har man slutligen läst sig förbi de där annars tio sidorna och känner sig ganska lurad. 

Därför gillar jag korta kapitel, liksom de i Stanna. Det ger ett bättre flyt och boken går snabbare att läsa, vilket är bra. Språket är enkelt och väldigt ungdomligt, vilket är något jag egentligen inte gillar så mycket, men här fungerar det. Det är ändå ganska utvecklat och speciellt, men tyvärr är det ganska platt. Det får mig inte att känna något. Jag berörs inte, varken av kärlek, glädje eller sorg. Allt som sker känns ganska långt borta...

Eli är urgullig, Hanin är en superkompis och Ester kunde nog inte haft det bättre. Det är det som förstör. För det känns inte verkligt. Samtidigt är det lite härligt att läsa om de här människornas lyckliga liv, för det är verkligen underbara personer. Hanin är så himla härlig och spontan och jag vill verkligen vara mer som henne. Och både Eli och Ester är så djupa och konstnärliga och riktigt fina tillsammans. Men något i det är bara så overkligt, tyvärr. 

Sedan måste jag säga att jag aldrig förstod Ester, särskilt inte i slutet. Hon gjorde dåliga val och ibland kunde jag relatera jättemycket till henne, medan vid andra tillfällen förstod jag henne inte alls. Kanske ska det vara lite så, men nu var jag verkligen inte överens med huvudpersonen alls. Jag undrar varför det blev så. Jag tyckte verkligen inte om valen hon gjorde som ledde till slutet, men på något sätt var det ganska fint ändå.


Stanna lämnar mig i funderingar. Jag kan fortfarande inte formulera vettiga tankar kring vad jag läst. Något i mig vill inte trycka ner den här boken, men helt ärligt finns det inte så mycket unikt i den. Allt som sker känns för lätt och overkligt och budskapet kommer inte riktigt fram. Det är fina, men platta och overkliga karaktärer. Språket är okej. Det flyter på bra, men samtidigt är det ganska platt och det får mig inte att känna något. 

Betyg: 
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)