lördag 22 oktober 2016

"Tårar i havet"

Av Ruta Sepetys

Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2016 (Engelska & Svenska) 
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 428 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Salt to the sea
Annat: 

Obs! Recensionen innehåller spoilers från tidigare delar 

Handling: I januari 1945 är tusentals människor i Ostpreussen på flykt undan sovjetiska trupper. Bland flyktingarna finns ungdomarna Joana, Emilia och Florian. De har olika bakgrund och bär alla på hemligheter, men deras vägar korsas och de finner mod och styrka hos varandra. Tillsammans försöker de ta sig till Wilhelm Gustloff - ett fartyg som kan föra dem till tryggheten västerut över Östersjön. Men katastrofen inträffar precis när de tror sig ha friheten inom räckhåll och då spelar varken nationalitet eller klasstillhörighet någon roll. De 10 000 passagerarna kämpar alla för samma sak - sin överlevnad.
-Handling från Bokus.se

Omdöme: När en bok inte tar slut på sista sidan vet man att man håller i något unikt. Och Tårar i havet passar in precis på den beskrivningen. Boken berör mig på ett nytt plan, där fascination och intresse och det tragiska i att det skett på riktigt kopplas samman. Jag blir verkligen påverkad av boken på ett speciellt sätt. Den är både känslosam och informativ och det är en perfekt balans. Ruta Sepetys har verkligen lyckats med att skapa medvetenhet.

Det är intressant hur en sådan stor tragedi som den här är okänd för så många, och därför är boken extra viktig. Ruta Sepetys informerar på ett lagom faktabaserat och berörande sätt, och resultatet är en unik och fin skildring. Boken är både spännande, sorglig och vacker. Ruta Sepetys har gjort en fullträff. Hon skriver trovärdigt och varvar djup med konkreta skeenden. Att nåt ut med en viktig bok är svårt, men här är bevis på att det går. 

Språket är speciellt på många sätt. Det är vackert skrivet och berör på många olika sätt, samtidigt som det är informativt och väldigt enkelt. Att nå ut till många är viktigt med en sådan här bok, och där har man lyckats. Språket är en unik kombination mellan känslor, fakta och händelser, och det är imponerande. Det är ett väldigt lättsamt språk, vilket är bra för en sådan här typ av bok. Det sorgliga får ju inte ta över det viktiga...

Bokens karaktärer är intressanta. Man får välja fyra helt olika människor vars vägar korsas. De har alla sina hemligheter och anledningar till att välja just den här vägen, och det är intressant att man alltid är steget före. Det är även kul hur alla karaktärerna kör sina egna raceRelationerna som utvecklas är verkligen intressanta och speciella på många sätt, och de tillför mycket av den speciella känslan i boken. 

Tårar i havet är en fullträff. Ruta Sepetys har gått in med en förhoppning om att uppmärksamma en bortglömd tragedi, och hon lyckas, med råge. Tårar i havet är en unik och helt fantastisk bok. Språket är lagom enkelt och lättsamt, samtidigt som det berör och förmedlar verklighetstrogna känslor. Karaktärerna är speciella på många sätt, och det är intressant att följa dem alla. Och nu måste jag läsa om Wilhelm Gustloff!

Betyg: 
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)