onsdag 19 oktober 2016

Wilhelm Gustloff, krig, sorg och film

Nyligen läste jag ut Ruta Sepetys Tårar i havet, och det är nog den mest intressanta bok jag någonsin läst. Den berör mig på ett helt nytt sätt, just för att den beskriver en verklig händelse. Det är så tragiskt, men samtidigt är det väldigt intressant att sätta sig in sådana här saker som faktiskt skett. För liksom Ruta Sepetys skriver är det få som hört talas om den största fartygskatastrofen någonsin.

Direkt efter att jag läst ut boken googlade jag direkt på Wilhelm Gustloff, som båten heter (hette). Och jag läste och läste (för att jag ville bli ledsen?!). Nej, men det är verkligen hemskt och jag tycker det är så bra gjort av Ruta Sepetys att skriva den här boken. Med den uppmärksammar hon den här förfärliga händelsen. Hon har lagt ner så mycket tid på boken, och resultatet är verkligen fantastisk. Det är en äkta skildring av år 1945 och hon har verkligen lyckats få balans mellan fakta och fiktion. 

Så efter att ha berörts och fascinerats av Wilhelm Gustloff och dess olycka började jag istället fördjupa mig i Ruta Sepetys. Det här är den första boken jag läst av henne, men jag känner även till en annan. Nämligen Strimmor av hopp, och nu inser jag att böckerna hänger delvis ihop. En av huvudpersonerna i Tårar i havet (Joana), har en kusin som heter Lina, och hon är huvudperson i Strimmor av hopp. Så nu är planen att läsa den så snart som möjligt!

Dessutom fick jag genom mina efterforskningar även reda på att Strimmor av hopp just nu filmatiseras och har premiär någon gång nästa år. Då under namnet Ashes in the snow, vilket dock inte är originaltiteln, så betyder det att det kommer bli annorlunda? Det får vi väl se, men först ska jag ju läsa boken. Men verkligen superbra att man väljer att filmatisera. Skulle vara väldigt intressant med en filmatisering av Tårar i havet också, men en sak i taget... 

Dock jätteroligt att fler böcker filmatiseras, och att jag lyckades hitta det bara av en slump! Och till er som inte läst Tårar i havet: Gör det! Eller läs om Wilhelm Gustloff, för det är intressant och viktigt! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)