torsdag 7 augusti 2014

"Divergent"

Av Veronica Roth
Förlag: Modernista                                                         
Utgivningsår: 2011 (Engelska) 2012 (Svenska)
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 362 st  
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: Divergent, Del 1
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Divergent
Andra delar i serien: Insurgent, Allegiant, Four, Filmer: Divergent, Insurgent, Allegiant, Ascendant
Annat:

Handling: Framtiden. Världen är fullständigt sargad efter stora krig och i Chicago, Beatrice Priors hemstad, är samhället uppdelat i fem falanger för att behålla freden. En särskild dag varje år måste alla sextonåringar välja vilken falang de vill tillhöra för resten av sitt liv. Man får genomgå ett “lämplighetstest” för att se vilken falang man passar bäst i. Under testet får Beatrice veta en sak som kommer att förändra hennes liv och hennes val av falang, och hon måste hålla det hemligt för alla. På “valdagen” gör Beatrice ett val som förvånar alla och hon måste genomgå hårda initieringsfaser för att upptas av sin nya falang.

Omdöme: Väldigt bra bok. Jag gillade karaktärerna väldigt mycket, speciellt Beatrice. Även Four gillade jag, för han var så mystisk och intressant som karaktär. Det enda negativa jag kan komma på är att själva handlingen kom igång ganska sent, för i början var det mest som en uppbyggnad för själva handlingen sedan. Och när handlingen började på riktigt var det inte så mycket kvar av boken… Men i slutet så tyckte inte att det gjorde något ändå. Det var bra att boken innehöll en massa olika genrer, som dystopi, kärlek, spänning.

Tyvärr så går det ju inte att låta bli att jämföra “Divergent” med “Hungerspelen”, för det finns många likheter mellan böckerna. Dels omslaget, båda har symboler på framsidan. Båda är dystopier. Jag tror nog att “Divergent-trilogin” och “Hungerspelen” är lika stora, eller har blivit lika stora, för dom har många likheter och genren “Dystopi” är väldigt populär just nu.
Betyg: 
         


Jag läste Divergent för ett tag sedan, men jag vill göra recensioner på alla böcker i en serie jag läser och inte missa någon, så därför gjorde jag en recension på den. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)