söndag 17 augusti 2014

"Only väg is upp"

Av Emmy Abrahamson

Förlag: Rabén & Sjögren                                                         

Utgivningsår: 2012
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 235 st   
Åldersgrupp (Enligt mig): 11+
Serie: Only väg is upp, Del 1
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Only väg is upp
Andra delar i serien: Stjäla the show, Make it stort
Annat:

Handling: Filippa Karlsson ska flytta till London. Hon tänker komma in på världens bästa scenskola & skaffa sig en cool pojkvän. Men när hon väl kommer till London blir inte allt som hon har tänkt sig. När hon kommer till huset där hon ska hyra ett rum, visar sig att det snarare är en säng hon har betalat en stor summa pengar för. På provspelningen till scenskolan finns det dom som är vana i det, som har blivit antagna till flera scenskolor tidigare, men tackat nej. Och Filippa som inte har gjort något sådant innan, hur ska det gå? Och hur svårt kan det vara att hitta ett jobb?

Filippa upptäckte till sin fasa att påsen med bilar var tom. Hur mycket hon än sökte med handen efter en vit, rosa eller ljusgrön bil hittade hon ingen. Hur var det möjligt? Hade hon verkligen ätit upp alla bilar utan att vara medveten om det? Med skammen brännande i kroppen tryckte hon snabbt ihop påsen och stoppade ner den i sin mörkblåa ryggsäck. Hon hade kunnat lämna den i fickan på sätet framför sig, men hon hörde redan flygvärdinnornas gapskratt när de städade efter landning:
"Kom och titta, Ann-Charlotte! En tom godispåse. Här måste den där tjejen ha suttit. Stefan och jag tog tid på henne i smyg, och hon åt upp hela påsen på mindre än fem minuter. Om vi hade filmat det kunde vi ha lagt upp det på youtube!"
Nej, tack.


Omdöme: Boken var roligt skriven och väldigt lättläst. Jag gillar titeln, för den gör att man undrar vad det är för mening med den. Filippa var en ganska rolig karaktär och det var kul att det ibland var som små "tidningsartiklar" eller samtal, som Filippa tänkte ut om något jobbigt/pinsamt som hände henne. (Som i citatet ovanför).


I början var boken lite trögläst, men sedan gick den snabbt att läsa. Det var bra längd på boken, för om den hade varit längre skulle den nog vara mer trögläst. Kapitlen var i väldigt bra längd. Jag tyckte att det var roligt att läsa om när Filippa fick provspela för scenskolan, och det hade inte gjort något om det handlade mer om det.

Betyg:
      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)