måndag 11 augusti 2014

Semester i Danmark

Nu har jag inte skrivit här på ett tag och det beror på att jag och min familj har varit i Danmark. Jag hade tänkt att göra några tidsinställda inlägg, men jag hann tyvärr inte. I alla fall så har jag och familjen varit på Jylland i Danmark och vi har promenerat i dem underbara sanddynerna, badat i havet & gjort en massa annat. Jag förstår inte hur Danmark kan vara så annorlunda mot Sverige, trots att länderna är så nära varandra.

Först bodde vi i Skagen på Nordjylland. Vi var så långt norr ut på Jylland som det gick. En dag så åkte vi ut med ett bussaktigt fordon, som kallades för "Sandormen". Vi var verkligen på den yttersta spetsen av Jylland. Stället hette "Grenen" och där möts haven Kattegatt och Skagerak. Man kunde stå i båda haven samtidigt och det var väldigt mäktigt. Tyvärr fick man inte bada där, för det var så strömt.

Sedan åkte vi vidare till ett jättemysigt badhotell som ligger ute i sanddynerna. Där var vi förra året också och det är en väldigt häftig miljö där. Man bor jättenära havet och runt omkring är det i princip bara sanddyner. Den sista vägen dit är på sanddyner så då är vägen jätteguppig. Det var jätteskönt i havet och sanden och jag och min syster brukade klättra på de höga sanddynerna. Efter en hel dag på stranden där hade man till och med sand i öronen! Det blåste väldigt mycket då och då, och då stack sanden jättemycket på kroppen och man fick sand i öronen...

Vi åkte sedan vidare till ett ställe som heter Aalborg. Där kollade vi i en massa klädaffärer och jag köpte lite nya kläder. Måste bara säga att i Danmark har de så snygga kläder för ungdomar och det är väldigt synd att de inte tar in så många av dem danska märkena till Sverige.

Vi avslutade vår vistelse i Danmark med ett jätteroligt besök på "Fårup sommerland". Där finns det ett nöjesfält och ett vattenland. Vi hade tur, för när vi var där var det nästan ingen kö till någonting. Det kanske berodde på att det inte var jättevarmt den dagen, men man frös i alla fall inte. De längsta köerna var typ 20 minuter, så det var ju väldigt bra. När vi gick in på vattenlandet, så började solen precis skina, så där hade vi riktig tur.

Den sista dagen tittade vi lite mer i affärer och jag köpte lite mer kläder, för i Sverige kan man oftast inte hitta dom märkena som finns i Danmark, så det gäller ju att passa på!

På båten hem åt jag köttbullar med pulvermos, och gud vad gott det var! I Danmark var det nästan bara kött eller fisk med pommes frites eller stekt potatis som gällde, för pasta var ju inte att tänka på för mig som har celiaki, glutenintolerans. så nu är rätt så trött på potatis och väldigt sugen på min glutenfria pasta, fastän jag egentligen inte gillar pasta så värst mycket... På tal om glutenintolerans, så var det inte så lätt att vara glutenintolerant i Danmark. Jag tror inte att det är lika vanligt där som i Sverige. När vi skulle äta på en korvkiosk, hade dom varken mos eller glutenfritt bröd, så jag fick äta två korvar utan bröd! Så kan det gå. I mataffärerna hade dom nästan inget glutenfritt, men som tur var hade vi med lite bröd och flingor hemifrån. 

Ps. Under resan till Danmark hann jag läsa ut flera böcker, så det kommer nog flera recensioner på rad nu, men sedan kommer jag att variera mina inlägg lite mer. Vad vill ni se för något på bloggen? 

Bilder från resan:
(Klicka på dem, så blir de större)

Jag ute i "Grenen"
"Sandormen", som man åkte med för att komma ut till "Grenen".
Man åkte direkt på sanden, så det var väldigt guppigt.
Sanddynerna i Skagen
En smaskig  och vacker dessert på badhotellet
Min pappa lyckades hålla en liten rödspätta i händerna, häftigt!
En av vattenrutschkanorna på "Fårup Sommerland"
Den snabbaste och bästa berg och dalbanan, Lynet, på "Fårup Sommerland"

2 kommentarer:

  1. Det verkar som det var en härlig resa! Gick den där vattenrutschkanan snabbt? Jag skulle också villa ha en sån där dessert!��������

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var en superbra resa. Rutschkanan gick väldigt snabbt, i alla fall när man låg på mage på glidmattan man åkte på. Desserten var jättegod, och så fin att jag var tvungen att fota den! :D

      Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)