fredag 8 april 2016

Boktips: Tema Dystopier

Nu var det väldigt länge sedan jag gjorde ett sådant här inlägg, men då jag helt klart glömt den viktigaste av genrer som måste skrivas och tipsas om, kände jag att det idag är dags att göra ett inlägg med boktips. Den här gången är temat alltså dystopier. Den populäraste "genren" just nu, vågar jag nog säga. Inte nog med att böckerna blir populära, utan många blir även filmatiserade.

Av någon anledning tycks våra dystopiska vänner alltid komma i tre. Ofta är det även extra-böcker, som noveller eller "före"-böcker, som kommer sedan. Det är bra för den som inte kan få nog av att kliva in i en mörk och trist framtid med krig och förstörelse... Jag älskar det! Det krävs så mycket för att få till en bra dystopi. Allt måste stämma in, det får inte bli för avlägset och överdrivet med "framtids-saker" och karaktärerna och deras relationer är viktiga. Varifrån ska glädjen annars komma i allt det mörka?

Tro det eller ej, men många dystopiska serier når upp till de här höga kraven. De är dem som jag kommer nämna (OBS! Utan inbördes ordning) i det här inlägget. Jag valde att skriva om fem serier - de absolut bästa - och resten finns enbart nedskrivna. Klicka på titlarna (de kursiva) så får ni fram mina recensioner, samt kan läsa om handlingen.

Den femte vågen av Rick Yancey
Böcker: Den femte vågen, Det oändliga havet, The last star
Filmer: The 5th wave

Hittills har jag bara läst första boken, men det räckte för att inse att det här är en grym serie. Handlingen är intressant och verkligen sådär "smart". Allt kopplas samman på intressanta sätt och man får många avslöjanden som vänder på storyn flera gånger. Språket är riktigt bra och rafflande. Det ger en inget annat val att läsa vidare, och så även slutet. Karaktärerna är välgjorda och lätta att relatera till. Att det är parallellhandling gör allt ännu mer spännande och man blir så deltagande som läsare.

Rekommenderas för: Du som är 13+, kanske rentav vuxen. Att du är intresserad av science fiction är ett plus, men det krävs inte för att du ska fastna i den här serien.

Divergent av Veronica Roth

Böcker: Divergent, Insurgent, Allegiant, Four
Filmer: Divergent, Insurgent, Allegiant, Ascendant

Det är ett totalt omvänt samhälle mot dagens samhälle som Divergent utspelar sig i. Det är högteknologiskt, kontrollerat, överdrivet säkert med soldater... Det finns regler för allt, men allt tycks ändå som så trovärdigt. Redan i första boken får man avslöjanden som förändrar allt, och så fortsätter hela serien. Karaktärerna står i fokus, och det handlar om de svåra valen; välj falang, välj vem du ska vara, vem du ska rädda. Språket är enkelt och bra och Tris är en stark berättarröst med mycket att säga.


Rekommenderas för: Alla över 10 år, vuxna som barn, kan helt klart få ut något, om så bara en läsupplevelse utöver det vanliga, av den här serien.


Hungerspelen av Suzanne Collins

Böcker: HungerspelenFatta eldRevolt
Filmer: The Hunger gamesCatching fire, Mockingjay part 1 & part 2

Det är en så klockren och unik story som utspelar sig i min favoritserie. Redan från början fastnar man, och man hålls kvar ända in till slutet. Det är realistiskt, sorgligt, underbart, smart, spännande och helt lagom. Karaktärerna är sådana man minns, och de är så äkta och magiska. Det är ett underbart språk fyllt av humor, sorg, känslor, tankar, politik och allt annat som rör sig i hjärnan på vem som helst. Katniss som berättarröst är helt rätt; hon är smart, rolig, envis och så stark och tuff.


Rekommenderas för: Alla! Fast en ålder på minst 11 kan krävas för att förstå hela innerbörden.


Legend av Marie Lu
Böcker: Legend, Prodigy, Champion, Livet före legend
Filmer: -

Det här är en dystopisk trilogi som inte alls fått så mycket uppmärksamhet den förtjänar. Den försvann förmodligen i mängden, vilket är väldigt synd, för storyn är bra. Det är ett unikt upplägg, även om det finns flera likheter med andra dystopier. Den här grejen med rebeller och sådär finns självklart här också, men annars är det mycket som skiljer sig från andra dystopier. Den är mer åt Divergent-hållet än Hungerspelen-hållet. Det är lite mysterier, fantastiska karaktärer och mycket känslor.


Rekommenderas för: Alla över 12 år! Killar som tjejer, vuxna som barn.

Rör mig inte av Tahereh Mafi
Böcker: Rör mig inte!, Rädda mig inte!, Sätt mig i brand!, Falla sönder, Bryta sönder
Filmer: -

Här har vi en unik dystopiska trilogi med inslag av fantasy. Det är kärlek som kommer först, och även att hitta sig själv. Det är triangeldrama, dramatik och många vändningar. Det är inte mycket som liknas vid andra dystopier, utan den här serien är helt egen och har många intressanta delar. Man förvånas ofta av olika vändningar, och man älskar verkligen alla karaktärer, även Warner, den onda...

Rekommenderas för: Återigen - alla. Det är det underbara med dystopier. Den här serien passar dock speciellt om man gillar att läsa om trasslig kärlek.


Fler dystopier jag läst/läser och gillar:
• Delirium
• Matchad
• Maze runner
• Penryn och tidernas slut
• Systemet
• The dove chronicles
• The young world

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)