söndag 24 april 2016

Världsbokdagen 2016 + Bokjuryns vinnare

Idag, lördag den 23 april, firar vi världsbokdagen. Igår fick vi resultatet i bokjuryn 2015, där alla barn och ungdomar fått rösta fram 2015:s bästa böcker. Här kommer resultatet i kategorin ungdomsböcker, då det ju faktiskt är den som jag läser mest böcker ur.

• Nästan som Zlatan av Johanna Nilsson

• Jag kallas Jon av Malorie Blackman

• En farlig vän av Ritta Jacobsson

• Den blomstertid nu kommer av Marie Chantal Long

• Huset mittemot av Alex Haridi

• Kickboxaren: Fightern av Maria Björn & Niklas Krog

• Hög press av Jesper Tillberg

• Bänkad av Annica Wennström

• I ljusets makt av Leigh Bardugo

• Snöstormen av Sofia Nordin

Tja, jag kan ju inte säga att detta var vad jag förväntade mig eller trodde. Det tycks dock alltid bli konstiga resultat i Bokjuryn. Eller så är det min boksmak som är udda... 

Av vinnarna har jag faktiskt bara läst en bok och det är Huset mittemot. Den var helt okej, och bra för att vara svensk (skrev jag just det där..?) Gällande de andra vinnarna känner jag väl igen de flesta, men bara en annan är jag intresserad av att läsa och det är I ljusets makt

Så nej, jag är inte riktigt nöjd med vinnarna och det var ingen bok jag röstade på. Något jag reagerade på var att många vinnare är svenska böcker, vilket känns konstigt, för de svenska böckerna brukar inte höjas till skyarna lika mycket som t ex amerikanska. Någon som har svaret på varför det är såhär med Bokjuryn? Är det så få som röstar, kanske? Och de som röstar gillar svenska udda böcker. Japp, ok. Varför inte. 

För att sammanfatta blev jag ganska besviken på resultatet, för det var flera okända böcker. Förra årets vinnare var faktiskt bättre och mer värdiga enligt mig.

Världsbokdagen till ära ska jag dessvärre inte göra något särskilt på. Jag hoppas hinna läsa lite mer än jag gjort den senaste tiden, men det får vi se hur det går med. Just nu (i denna stund...) är det ganska lugnt på skol-fronten, men det ändras fort. Ena veckan har man bara ett glosförhör, nästa vecka är det fem läxor inklusive två prov...

Så med det önskar jag er alla en bra världsbokdag. Läs en bok, vetja! Och ha det nu bra så hörs vi snart i en recension, förhoppningsvis...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)