lördag 26 mars 2016

"Den nya världen"

Av Chris Weitz

Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2015 (Engelska & Svenska)
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 310 st
Åldersgrupp (Enligt mig): 13-18
Serie: The young world, Del 2
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The New Order
Andra delar i serien: Överlevarna
Annat: 

Obs! Recensionen innehåller spoilers från tidigare delar

Handling: Efter att en mystisk sjukdom har tagit död på alla vuxna och alla små barn, kämpar de överlevande ungdomarna för sina liv. De lever ständigt under hotet att så snart de blir vuxna, kommer de att dö. Men Jefferson och hans vänner i Washington Square-klanen vägrar acceptera att det inte finns ett botemedel. De har lämnat Manhattan i jakt på sanningen om Sjukdomen, en sanning som kommer att förändra inte bara deras liv, utan hela planetens framtid.
-Bokens baksida

Omdöme: Det var alldeles för länge sedan jag läste första boken, så mitt minne svek mig något. Speciellt i början var allt väldigt rörigt och jag hängde inte riktigt med. Sedan blev det dock bättre, mycket bättre. Så mycket bättre att jag måste säga att jag gillar Den nya världen mer än första boken. Det brukar vara tvärtom, men den här handlingen är riktigt bra. Den är så mycket större än ettans, och alla vändningar är lagom komplicerade och spännande. Det var även intressantare att läsa nu när det händer lite mer saker.


Språket är för det mesta fullkomligt glänsande. Parallellhandlingen eggar upp spänningen och man blir verkligen deltagande och får olika perspektiv på allt. Dock hade det räckt med enbart Jeffersons och Donnas perspektiv. Kanske Kath hade kunnat vara med, men Peter och Brainbox som kom in i några få kapitel störde mest. Brainbox kapitel, utan punkter, var dessutom jobbiga att läsa. Donnas kapitel är helt klart de bästa. Hennes attityd är så underbart rolig. Dock blir Jeffersons kapitel djupare och mer lärorika, om man säger. Genom hela boken finns dock ett bra flyt och det blir aldrig segt.

Det är många personer att hålla reda på, men det går riktigt bra, dock med lite förvirring i början. Jag gillar Jefferson, för hans ärlighet och blyghet, och så är han så smart och verkar så snäll. Men som många i boken är inne på är han nog lite väl godtrogen i hans tankar på "Utopia". Donna är rolig att följa i sättet hon är på, men hon kan vara ganska störande och jag stöttar sällan hennes val. Vad jag dock gillar är att författaren verkligen har vänt och vridit på alla stereotyper som finns. Tjejer kan vara de mest krigiska och killarna kan vara de gudomligaste. Att uppmärksamma det är viktigt!

För att sammanfatta: Den nya världen är en uppföljare som förvånar mig mycket. Den är mycket bättre än första boken, tack vare en mer aktuell och händelserik story. Allt känns mer genomtänkt och det finns mycket symbolism och nutida saker involverade. Språket är härligt och har ett bra flyt. Kanske man kunde ha hållit sig till några färre perspektiv att skriva från, men att byta ibland gör boken bättre. Karaktärerna är många, och många man gillar. De är unika och lätta att känna igen sig i.


Betyg:

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)