lördag 12 mars 2016

"Naomi & Elys kyssförbudslista"

Av Rachel Cohn & David Levithan

Förlag: X publishing
Utgivningsår: 2007 (Engelska) 2010 (Svenska)
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 252 st
Åldersgrupp (Enligt mig): 13-17
Serie: Nej, men författarna har skrivit flera liknande böcker
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Naomi and Ely's no kiss list
Annat: Blev film 2015

Handling: Naomi och Ely har alltid älskat varandra som de bästa vänner de alltid varit. När de var små drömde de om platserna de skulle gifta sig med varandra på, men nu är det inte lika enkelt. Speciellt inte när Ely är homosexuell och aldrig kommer bli mer än Naomis vän. Och sedan är det ju det lilla problemet med att båda gillar killar. Så för att inget eller ingen ska kunna förstöra deras vänskap skapar Naomi och Ely en kyssförbudslista, där alla killar som de båda är förbjudna att kyssa finns uppskrivna. Det fungerar bra, men när de båda gillar samma kille, som inte finns på listan, blir det problem.

Omdöme: Njäe... Jag gillar inte den här boken särskilt mycket. Det är synd att den är som den är, för handlingen och själva storyn var egentligen intressant och sådär, men sedan blev det tyvärr inte så bra ändå. Fast det kunde ha blivit en riktig tårdrypare och skrattbok. Det finns också lite luckor och konstigheter som jag aldrig fick grepp om. Jag förstod knappt ens varför de började bråka och blev så himla arga, utan det kändes mest orealistiskt. Det gjorde även alla olika relationer i boken.


Språket är jag inte heller särskilt förtjust i. Alltså vadå; Om jag hade velat lista ut konstiga emojis betydelser och läsa meningar utan skiljetecken skulle jag bara ha läst mina kompisars sms. Det krävs inte en bok för det. För det är så språket kan beskrivas som bäst. Dessutom blev dte himla rörigt med alla byten av berättare. Det var så himla många personer att hålla reda på och man hann inte lära känna någon riktigt på djupet.

Naomi och Ely, speciellt Naomi, är då och då en sådan där människa som man älskar och bara vill lära känna. Fast nästa stund vill man skrika på henne, gråta åt hennes tragiska tankar och sedan säga upp vänskapen med henne. Lite tvetydig är hon. Och Ely fick jag aldrig greppet om. Han kunde kännas så mysig och trevlig, och nästa stund var han världens bad-guy. Måste erkänna att jag inte riktigt fattade tycke för någon av dem, och resten av alla (för många) karaktärer är inte så speciella.

För att sammanfatta: Naomi & Elys kyssförbudslista är inte besvikelse, för jag förväntade mig ingenting. Jag gillar den dock inte så mycket. Det är hoppigt mellan olika perspektiv och språket är delvis som att läsa mina kompisars sms. Det är för många "halvfärdiga" karaktärer och det blir svårt att hålla koll. Dessutom känns handling overklig, även om det är en riktigt bra idé från början. Kanske är jag bara fel sorts läsare för en sådan här bok.

Betyg:

   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)