tisdag 1 mars 2016

"Röd drottning"

Av Victoria Aveyard

Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2015 (Engelska & svenska)
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 379 st
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: Röd drottning, Del 1
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Red queen
Andra delar i serien: Glassvärdet, Kungens fånge
Annat:

Handling: Mare Barrow tillhör underklassen i samhället, då hon är född med rött och inte silverfärgat blod. För i det samhället delar man upp befolkningen efter blod, och inte efter kön, religion, nationalitet eller något annat. De röda är ämnade att tjäna eller hålla sig ur vägen De silvriga resten av sina liv. Vid arton års ålder börjar tiden för De röda då de ska tjänstgöra i armén och kriget som aldrig tycks ta slut. Så kommer avresan till armén närmare och närmare för Mares del, men då inträffar det otroliga. Hon har blivit anställd hos kungafamiljen och slipper gå mot en säker död.

Väl där visar det sig dock att det här nya livet är minst lika farligt. Efter ett mäktigt och oförståeligt avslöjande om vem Mare faktsikt är tvingas hon vända sin familj ryggen för alltid och anta sin nya roll, som enligt kungen kommer skapa fred. Med ett land i oro är alla desperata och motståndet växer sig större och större, men det skulle bli ännu mäktigare med lite hjälp inifrån...

Omdöme: Jag ska direkt erkänna att jag inte var så pepp på den här boken, då genren tydligt är fantasy, men en möjlig del dystopi. Jag är inte så förtjust i fantasy och det här med andra världar och superkrafter. Det känns så tillgjort och går inte att relatera till, men så är det inte i Röd drottning. Mixen fantasy-dystopi gör sig dessutom oväntat bra och jag fängslas så totalt, trots de ibland lite överdrivna superkrafterna. Dessutom är det mysigt att läsa om sådana här kungadömen. Handlingen är riktigt bra. Det är sådana vändningar och man slutar aldrig förvånas och undra. Det är spännande, men slutspurten gick något trögt. Fast nu finns det många frågor.


Språket är dock riktigt förtrollande och det är ett förvånande bra flyt, trots att det är en helt annan värld och andra sedvanor som ska beskrivas. Det brukar oftast vara ett tyngre språk i sådana här fantasy-böcker, men inte här. Istället är språket enkelt, men ändå utvecklat och vackert. Det är dessutom många roliga och fina dialoger.

Karaktärerna är även dem riktigt lyckade. Victoria Aveyard lyckas så bra med att vrida runt alla karaktärer, och tillslut har allt en koppling, från att ha varit helt skiljt i början. Det känns inte ens overkligt med hur allt knyts ihop, utan det är bara skickligt och kul att läsa om. Jag måste börja med att säga att jag gillar prinsarna (eller ja, ni som läst kanske förstår hur det utvecklade ssg mot slutet, men...). Cal kändes mest mänsklig och äkta, men Maven blev bättre. Jag ömsom gillar och ömsom ogillar bägge två, vilket ger storyn ännu större tyngd. Mare gillar jag också, och speciellt i slutet. Hennes relationer med Julian och alla andra hon lär känna (?) är också så fina.

För att sammanfatta: Röd drottning är en positiv överraskning som visar sig vara så mycket mer en en söt story om en fantasyland. Det är så mycket vändningar och förvånande avslöjanden och allt binds skickligt ihop, utan att förstöra bokens potential. Det känns trovärdigt och fungerar, helt enkelt. Språket är inte alls så tungt som det brukar vara i den här typen av böcker. Tvärtom är det lockande och enkelt, men ändå djupt. Och det här med kungadöme - så mysigt att läsa om.


Betyg:


Ni får ursäkta för en lite svamlig recension, men det var länge sedan jag läste och jag mindes inte riktigt alla namnen och allt... Rätta mig gärna om jag skrev fel någonstans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)